Dziś zapraszam Was na kolejny szybki pomysł na obiad. Kurczaka z warzywami i grzybami w sosie pomidorowym. Pysznie, prosto i szybko. Takie „jednogarnkowe” danie (w tym wypadku jednopatelniowe 😉 ) możecie podać samo lub z ulubionym pieczywem. Do przygotowania obiadu wykorzystałam produkty od Sklep Zdrowia
UWAGA!
Podając hasło: OKRUSZKI10 wszyscy moi czytelnicy otrzymają rabat 10% na cały asortyment w sklepie Sklep Zdrowia LUB podając hasło: OKRUSZKI DD – darmową dostawę od 99 zł Kody rabatowe ważne są w dniach 29.05.2017 – 30.06.2017. Promocje nie łączą się.
A wracając do przepisu…
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżka podlaskiej przyprawy do drobiu (można nabyć w Sklep Zdrowia)
- około 2 łyżki oleju kokosowego (można nabyć w Sklep Zdrowia)
- około 3/4 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z leśnymi grzybami
- około 1/2 szklanki ekologicznego przecieru pomidorowego (można nabyć w Sklep Zdrowia)
- sól himalajska do smaku
- czarny mielony pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. Podsmażamy na oleju kokosowym, doprawiając łyżką podlaskiej przyprawy do drobiu (mieszamy, aby przyprawa pokryła mięso). Następnie dodajemy mrożone warzywa na patelnię z leśnymi grzybami, smażymy chwile by je prawie całkowicie rozmrozić, po czy dolewamy przecier pomidorowy (najpierw mniejszą ilość np. 1/3 szklanki). Doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu aż mięso będzie idealne, a warzywa mięciutkie (podczas smażenia można dolać resztę przecieru pomidorowego). Na koniec dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy i próbujemy (opcjonalnie doprawiamy do smaku). Podajemy od razu bez dodatków lub z ulubionym pieczywem.
Smacznego
Pyszne danie 🙂 Na pewno świetnie smakuje 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Super! Szybko, smacznie i bez bałaganu;) a tą przyprawę podlaską baaaardzo lubię;):)
Dziękuję 😀
Wygląda bardzo smacznie! U mnie też niedługo kurczak na obiad
Dziękuję 🙂
Bardzo apetyczna patelnia różności 🙂
Dziękuję i polecam 🙂