Szybka babka z dodatkiem budyniu
Lubicie szybkie wypieki? Jeśli tak, to ta babka będzie dla Was idealna. Pyszna i szybka do przygotowania. Wystarczy przygotować kilka składników i je wymieszać. Potem tylko czekamy, aż ciasto się upiecze 😉 Ja uwielbiam takie babki. Robię je dość często na do kawy lub gdy mają przyjechać niespodziewani gości. Babka z budyniem sprawdzi się też świetnie na wielkanocnym stole. Odpowiednio przechowywana długo zachowa świeżość. Polecam Wam ten prosty przepis na babkę.
Babka z budyniem – jak przygotować?
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżki śmietankowego budyniu
- niepełna szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy około 1/3 łyżeczki
- 200 g masła lub margaryny
- 3 jajka M
*szklanka ma 250 ml
Przygotowanie:
Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, budyń (proszek) i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie wlewamy przestudzony tłuszcz, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka i ekstrakt. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką foremki (u mnie forma z kominem 240 mm, ale może być też średnia keksówka itd).
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), na środkowym poziomie około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą. Ja nie miałam na to czasu 😉
Smacznego