Czekoladowe ciasto na oranżadzie. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto czekoladowe na oranżadzie. Ciasto wychodzi miękkie, lekko wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. A jego dodatkową zaletą jest łatwość przygotowania. Wszystkie składniki ciasta czekoladowego na oranżadzie po prostu mieszamy łyżka i przekładamy do formy. Prawda, że prosto? 🙂 Do ciasta możecie dodać właściwie każdy rodzaj czekolady. Ja dziś dodałam białą czekoladę, ale wy możecie użyć mleczne, gorzkiej lub po trochu każdej. Tu macie dowolność.
Uwielbiam takie ciasta. Nie wymagają ode mnie zbyt wiele czasu i nadają się dosłownie na każdą okazję. A jeśli chodzi o czas… To czy Wam on też ucieka jak szalony? Cieszę się, że można robić zakupy przez internet, bo jest to dla mnie ogromne ułatwienie. Ostatnio zrobiłam spore zakupy na Delikatesy z Natury (żal mi tylko kuriera, miał co nieść). Szczerze polecam Wam to miejsce. Nie tylko duży wybór produktów, ale też i świetna obsługa. I co dla mnie równie ważne wszystko dotarło do mnie w całości. Spójrzcie poniżej jak świetnie zapakowane produkty.
Dużą części produktów użytych w przepisie nabyłam właśnie w Delikatesach z Natury. Celowo zostawiłam je w takim stanie jak do mnie przyszły. Spójrzcie jak są dobrze zapakowane. Brawo! W ten sposób wszystko dotarło do mnie w całości. Szczerze polecam zakupy w tym miejscu. Po weekendzie robię nowe zamówienie, bo synek ma niedługo urodziny, a jeszcze wcześniej mamy inną uroczystość 😀
P.s. Specialnie dla Was mam raba na zakupy na https://www.delikatesyznatury.pl/
Na hasło słodkieokruszki otrzymacie – 15zł za zakupy za min. 100zł
A teraz czas na pyszny przepis na czekoladowe ciasto na oranżadzie. W końcu mamy weekend, a więc nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego do kawy lub herbaty, prawda? 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka naturalnego ciemnego kakao
- 1 szklanka oranżady (dowolnej) – u mnie czerwona z puszki
- 2 jajka klasy M
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można też wykorzystać zwykły)
- 0,5 szklanki oleju
- 4 łyżki niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
- około 2 garście pastylek białej czekolady – użyłam pastylek, ale wy możecie po prostu posiekać dowolną czekoladę: białą, mleczną, gorzką lub wykorzystać mieszankę różnych
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Keksówkę (u mnie o wymiarach 25x12x8) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną lub wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, cukier i kakao. Mieszamy składniki łyżką.
Następnie wbijamy jajka, dodajemy olej, oranżadę i dżem. Składniki mieszamy łyżką tylko do ich połączenia (nie mieszamy za długo!). Na koniec dodajemy czekoladę, krótko mieszamy. Uwaga! Czekolady można dodać ciut więcej, wg upodobań (u mnie dwie garście, widoczne na zdjęciu w miseczce). Część mojej się lekko rozpuściła, część widać w niektórych kawałkach.
Wykładamy ciasto do przygotowanej keksówki.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Stan pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto.
Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy pod przykryciem.
Smacznego
*przepis autorski, powstał pod wpływem chwili i… niewykorzystanej oranżady w puszce 😉
Uwielbiam takie ciasta 🙂 są pyszne 🙂
Oj tak 🙂 Polecam 🙂
Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje??
Polecam 😀 Jest naprawdę proste w przygotowaniu 🙂
Jakie apetyczne ciacho!
Dziękuję 😀
Wygląda fantastycznie
Zrobiłam. Ciasto jest fajnie wilgotne i długo zachowuje świeżość. To będzie często powtarzany wypiek 🙂