Ekspresowy deser ryżowy. Są takie chwile, gdy sięgam po proste, szybkie rozwiązania. Dziś przygotowałam pyszny, ekspresowy deser ryżowy. Jeśli tak jak ja uwielbiacie ryż i słodkie desery gotowe dosłownie w kilka chwil, to polecam Wam spróbować mojej propozycji. Jest to też idealne rozwiązanie, gdy zostanie Wam porcja ryżu z obiadu. Ja uwielbia ryż w praktycznie każdej postaci. Polecam Wam np. pyszne kotlety ryżowe z zieloną pietruszką lub smażony ryż z jabłkiem i żurawiną. A wszystko na bazie doskonałego ryżu Karoon. Jakość i smak godny polecenia.
Składniki:
- ugotowany ryż basmati (polecam Karoon) – u mnie 5 czubatych łyżek
- mleko zagęszczone niesłodzone
- ziarenka z wanilii lub 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
- syrop z agawy lub płynny miód
- gęsty sos czekoladowy
- opcjonalnie świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Wcześniej ugotowany ryż przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy ziarenka wanilii, dolewamy niewielką ilość mleka (u mnie 2-3 łyżki) i syrop z agawy do smaku. Krótko miksujemy, sprawdzamy konsystencję i smak deseru. Nie miksujemy zbyt długo.
Deser ryżowy podajemy z gęstym sosem czekoladowym.
Smacznego
prosty i pyszny przepis 😉
Oj tak 🙂 Takie czasem są najlepsze, prawda? 😉
Tak późno Wchodzę na blog A tu takie pyszności
A gdzie kupujesz do tego deseru mleko skondensowane niesłodzone ?
U nas tego typu mleko http://smgostyn.pl/pl/produkty/16-mleka-zageszczone-nieslodzone jest praktycznie wszędzie – Intermarche, Tesco, osiedlowe sklepy, Żabka…