Drożdżowe pierogi z żółtym serem, cebulą i wędliną. Dziś zapraszam Was na pyszne drożdżowe pierogi, które wspaniale sprawdzą się na przyjęciu lub w formie obiadu. Ja podaję je i tak i tak. Dziś były naszym drugim daniem 😉 Do tak przygotowanych drożdżowych pieczonych pierogów najlepiej pasuje domowy sos czosnkowy. Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Ciasto nie wymaga długiego wyrastania, jest miękkie i elastyczne. A farsz? Tu możecie pokusić się spokojnie a najróżniejsze modyfikacje. U mnie dziś prosta wersja z żółtym serem, cebulą i wędliną. Wyszło tak pyszne, że po pieczonych pierogach zostały tylko… okruszki 😉 Spróbujcie, polecam.
Składniki:
Na farsz:
- 100 g piersi pieczonej w plastrach (można użyć innej wędliny)
- około 110 g żółtego sera w kostce – u mnie gouda
- czarny mielony pieprz do smaku
- sól himalajska do smaku
- 2 małe szczypty granulowanego czosnku
- 0,5 dużej cebuli
- olej do podsmażenia cebuli – użyłam niedużej ilości oleju rzepakowego Woj-len
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej + do podsypania
- 30 g świeżych drożdży
- mała szczypta soli
- 40 g masła lub margaryny
- niepełna szklanka mleka
- szczypta cukru
- 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków
Do podania:
- domowy sos czosnkowy np. z tego przepisu (polecam śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym)
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto:
Podgrzewamy mleko (ma być lekko ciepłe, ale nie gorące). Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy masła (siekamy je). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas.
Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem (na czas przygotowania reszty składników i rozgrzania piekarnika, ciasto nie wymaga długiego wyrastania).
Farsz:
Cebulę kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do miski, dodajemy starty na dużych oczkach żółty ser o pokrojoną w kostkę wędlinę. Doprawiamy całość czarnym mielonym pieprzem, solą i granulowanym czosnkiem. Mieszamy składniki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy ja na podsypanym mąką blacie na grubość około 4 mm. Szklanką wycinamy koła.
Mi w wałkowaniu ciasta na pierogi pomagał mój mały pomocnik 😉
Każde kółko rozciągamy lekko w dłoniach, nakładamy farsz i zlepiamy palcami brzegi tworząc pieroga.
Pierogi układamy na blaszce (dużej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy. Każdy pieróg smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pierogi pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Ja przeważnie pierwsze 15 minut piekę bez termoobiegu, a następnie go włączam. Pierogi pieczemy na łady złoto-brązowy kolor. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Tak przygotowane drożdżowe pierogi najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego.
Smacznego
Z sosem czosnkowym idealne