Dziś zapraszam Was na przepis na ciasto z cynamonowym jabłkiem. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, wykonuje się je bez użycia miksera. Wystarczy drewniana łyżka i troszkę chęci 😉 Jabłoń na działce obrodziła w tym roku, więc u mnie będzie sporo wypieków z ukochanymi jabłkami. Ciasto przygotowałam dziś na przyjęcie urodzinowe męża. Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakowało 😉 Polecam Wam ten przepis również od tak do zwykłej popołudniowej kawy lub herbaty. Spróbujcie.
Jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook.
Zdjęcia umieszczę w galerii na blogu.
Składniki: (na blaszkę 25×30)
- 5 jabłek mniejszych
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki krojonej skórki cytryny (u mnie gotowa sklepowa)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 większe jajka
- 1 szklanka oleju (u mnie ryżowy, albo możecie użyć dowolnego)
Uwaga! Składniki jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy do miski posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i cynamonem, całość mieszamy, aby cynamon pokrył wszystkie jabłka.
W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do drugiej wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy skórkę z cytryny. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy jogurt, znów mieszamy. Na koniec dodajemy olej, mieszamy.
Do mokrych składników dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej (gęstej) masy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną blachy.
Następnie na ciasto wykładamy wcześniej przygotowane jabłka (odlewamy sok z miseczki z jabłkami jeśli się pojawi) lekko wciskając je w ciasto w taki sposób, aby ciasto rozeszło się bardziej po blaszce.
Ciasto pieczemy około 45-50 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach na środowym poziomie do tzw. suchego patyczka.
Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Kroimy w kostkę, podajemy.
Smacznego
bardzo lubię takie ciasta 🙂
Ja również 🙂
pyyycha 🙂
Mniam jakie wspaniałe 🙂
Dziękuję Marzenko. Wszystkim bardzo smakowało ☺
A właśnie za mną chodzi ciasto z jabłkami. Super pysznie wygląda. Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Dziękuję i zachęcam do pieczenia. Szybko i pysznie 🙂
Pachnie jesienią, yumi!
☺
Rewelacyjne ciasto i pewnie smakuje bajecznie. 🙂
Dziękuję ☺
Na jaką to blaszkę?
Jest podane przy składnikach 🙂 Na blaszkę 25×30
Heh, faktycznie ☺
😉
Zrobiłam w weekend bez owoców pyszne wyszło ciekawe czy truskawki w sezonie będą pasować?
A ta szklanka oleju to w którym momencie dodajemy?
Przepraszam zgubiłam w przepisie ? dodajemy jogurt a następnie olej … I dalej wg przepisu
Właśnie zrobiłam, pominęłam tylko cynamon bo go nei lubię i jest pysznie
Cieszę się, że ciasto Pani smakowało 🙂
super ciacho, gdy mam mało czasu to sięgam po takie przepisy, są szybkie i pyszne!
Czy przed nałożeniem jabłek na ciasto, należałoby „podsypać” ciasto np bułką tartą? Aby sok z jabłek nie zrobił nam zakalca z ciasta? ( Czy cynamon pełni właśnie tę funkcję?)
Dobry wieczór,
jabłka najpierw kroimy i przekładamy do miseczki itd (wg przepisu). Odstawiamy je na czas przygotowania ciasta, jeśli w miseczce pojawi się sok z jabłek proszę go odlać. Nie miałam do tej pory problemu z zakalcem (czytelnicy i znajomi też nic nie zgłaszali 😉 ). Proszę tylko pamiętać, aby wszystkie składniki do przygotowania ciasta miały temperaturę pokojową.
Pozdrawiam
Super. Dziękuję bardzo:) mam wybitne szczęście do zakalców 😉
Mam nadzieję, że tym razem go Pani uniknie i ciasto uda się w 100% Pozdrawiam
Uwielbiam to ciasto. Robiłam je już kilka razy polecam!
Cieszę się, że ciasto z mojego przepisu smakuje 🙂
Pozdrawiam
Polecam ciacho palce lizać Zrobię znowu na 1 maja bo rodzina się zjawi
A jakiś sernik poleca Pani coś?
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Jeśli chodzi o serniki, to polecam zajrzeć tutaj: https://www.slodkieokruszki.pl/tag/sernik/