Dziś zapraszam Was na prosty przepis na pyszną surówkę obiadową z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem. Prostota i smak. Idealnie nadaje się do obiadu. Polecam Wam także inne przepisy na surówki. Znajdziecie je tu (klik).
Składniki:
- około 1/2 mniejszej główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 3-4 łyżki majonezu (w zależności od ilości kapusty)
- 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę dowolnie kroimy (szatkujemy), przekładamy do miski. Solimy z wierzchu, mieszamy ręką ugniatając kapustę. Następnie odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie do kapusty ścieramy na grubych oczkach tarki obraną marchewkę. Następnie ścieramy obrane jabłko. Kolejno dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i łyżkę octu, mieszamy wstępnie. Następnie dodajemy majonez (najpierw mniejszą ilość). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem lub dodajemy więcej majonezu.
Surówkę wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, aby smaki się „przegryzły”.
Podajemy do obiadu.
Smacznego
Uwielbiam tą surówkę!
Ja również 🙂
najlepsza !
Zgadzam się 🙂
Miałam wczoraj podobną do obiadu. Pycha. Pozdrawiam serdecznie 🙂
🙂