Ciasto waniliowo kakaowe z gruszkami. Uwielbiam szybkie, proste i co najważniejsze pyszne wypieki. Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pyszne dwukolorowe (waniliowo kakaowe) ciasto z gruszkami. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o rodzynki. Mój synek je uwielbia, a więc musiały się pojawić 😉 Nadały ciastu wyjątkowego smaku. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Myślę, że nikt nie będzie miał z nim problemów 😉 Mi pomagała moja mała córeczka. Polecam Wam spróbować. Ciasto idealne na weekend lub do popołudniowej kawy lub herbaty. Spróbujcie.
Składniki:
- 4 jajka
- ciut ponad pół szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 3/4 szklanki oleju (u mnie rozpuszczony olej kokosowy, ale można użyć też rzepakowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
- 4 gruszki
- mała garść rodzynek – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy rodzynki i całość odstawiamy na bok na czas przygotowania ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Dno blaszki można też wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem. Ja użyłam blaszki o wymiarach 24×24 (kwadratowa tortownica), można również użyć tortownicy 24 cm lub innej (im większa blaszka tym ciasto będzie niższe).
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy oba rodzaje cukru. Całość miksujemy na puch.
Następnie dolewamy olej, miksujemy do połączenia.
Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, znów miksujemy.
Wylewamy ciut ponad połowę ciasta do blaszki. Resztę miksujemy z czubatą łyżeczką ciemnego kakao. Ciemne ciasto wylewamy dowolnie na jasne (ciasto może nie pokryć całego dna blaszki, ale nie martwcie się urośnie podczas pieczenia ;)).
Na wierzch wykładamy pokrojone gruszki z rodzynkami.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka (u mnie około 45 minut). Czas pieczenia zależny od piekarnika i użytej blaszki (wielkości).
Po wystudzeniu zdejmujemy obręcz i oprószamy ciasto cukrem pudrem.
Smacznego
Poproszę o kawałek, albo dwa, ponieważ ciasto wygląda bardzo kusząco!
Zapraszam 🙂
Ciasto pyszne spróbowałam je wykonać i naprawdę jest rewelacyjne. Smakowało każdemu wyjątkowo. Wcześniej nie robiłam takiego ciasta.
Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam
Świetne ciacho, idealne na popołudniową kawę 🙂
Dziękuję 🙂