Ciasto leśny mech – prosty przepis

Ciasto leśny mech – prosty przepis

W tym Nowym 2022 Roku witam się z Wami słodkim przepisem na ciasto leśny mech. Tym ciastem pożegnałam stary i powitałam Nowy Rok. Jest pyszne i proste w przygotowaniu. Lekko wilgotny wypiek, o pięknym naturalnym zielonym kolorze. Do tego pyszny, prosty krem. Nic tylko jeść. Moja wersja ciasta leśny mech jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie dodawałam żadnych ozdób, ale wy śmiało możecie ciasto dodatkowo posypać np. borówkami lub pestkami z owocu granatu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta ze szpinakiem, to koniecznie to nadróbcie. Naprawdę warto. Ciasto Leśny Mech (znane też jako ciasto leśne runo), to wypiek idealny na każdą okazję.

Ciasto leśny mech – przepis krok po kroku

Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 160 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka klasy M
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

Na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Szpinak płuczemy i suszymy na sicie. Szykujemy pozostałe składniki.

Do misy blendera z nożami wlewamy olej. Stopniowo dodajemy szpinak, wszystko miksujemy.

Białka ubijamy w jednej misce. Żółtka miksujemy z cukrem.

Do miski ze zmiksowanymi żółtkami dodajemy naszą szpinakową masę. Miksujemy składniki do połączenia. 

Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy na małych obrotach do połączenia. Na koniec dodajemy nasze ubite białka. Krótko i delikatnie miksujemy lub mieszamy składniki łyżką.

Masę wylewamy do formy (u mnie tortownica 22 cm, używając 20 cm ciasto wyjdzie wyższe). Spód formy wykładamy powinien być wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane margaryną i obsypane mąką.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika.

Studzimy, kroimy na dwie części (górna powinna być cieńsza, będziemy ją kruszyć).

Górną część kruszy w dłoniach.

Przygotowujemy krem. Do miski przekładamy ser mascarpone, wlewamy zimną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy.

Wszystko miksujemy do połączenia i zgęstnienia kremu.

Krem nakładamy na ciasto. Lekko rozsmarowujemy.

Następnie posypujemy całość pokruszonym ciastem. Delikatnie je dociskając.

Ciasto schładzamy w lodówce. Najlepiej przez minimum 1-2 godz.

Przed podaniem ciasto można ozdobić pestkami z owocu granatu lub borówkami.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Pozostaw odpowiedź Pichceniomania Anuluj pisanie odpowiedzi