Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto – kokosowy cytrusek z kremem mascarpone. Idealna słodkość do kawy lub herbaty. To ciasto kryje w sobie tyle smaków, które odkrywa się z każdym kęsem – słodycz przełamana delikatną cytrynową nutą i kokos, dzięki któremu ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość, a wszystko uzupełnia pyszny cytrynowy krem z mascarpone. Spróbujcie.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Ciasto kokosowy cytrusek z kremem mascarpone
2016-04-13 09:39:38

Nutrition Facts
Serving Size
250g
Amount Per Serving
Calories 855
Calories from Fat 752
% Daily Value *
Total Fat 86g
132%
Saturated Fat 48g
241%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 4g
Monounsaturated Fat 22g
Cholesterol 275mg
92%
Sodium 803mg
33%
Total Carbohydrates 10g
3%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 8g
Protein 15g
Vitamin A
67%
Vitamin C
0%
Calcium
25%
Iron
5%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- skórka starta z 2 cytryn
- 2 1/2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 miękkiego masła
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 180-200 ml śmietany kremówki 30%
- sok z jednej cytryny
- 2 1/2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto
- Jajka ubijamy z cukrem. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Do masy jajecznej dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn oraz 2 1/2 łyżki soku. Następnie dodajemy kokos, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki: miękkie masło, przesianą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą. Wszystko miksujemy na gładką masę.
- Masę przekładamy tortownicy (wysmarowana margaryną i obsypana kaszą manną). Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie przecinamy na pół tworząc dwa placki pomiędzy, które nakładamy krem.
Krem
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone łączymy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną.
- Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy, np. cukrem pudrem.
- Smacznego
Notes
- Przepis własny
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Wspaniałe ciasto.
chętnie bym się skusiła na kawałeczek takiego ciasta do herbaty 🙂 pysznie wygląda 🙂
I tak też smakuję 🙂
Pozdrawiam
🙂
O! Musze upiec
Komentarze ze starego bloga:
barbaramarias
2015/04/16 01:16:51
Wygląda wspaniale
Gość: Konczi i Szpileczka, *.static.ssm.silesia.pl
2015/04/16 08:09:55
Pyszne ciasto!
Gość: An etka, *.play-internet.pl
2015/04/16 14:58:50
A jaka jest wielkość tortownicy 🙂 ?
Gość: Marzena, *.play-internet.pl
2015/04/16 15:09:47
Ale wspaniałe ciasto. Z chęcią wproszę się na kawałeczek 🙂 pozdrawiam 🙂
matleen
2015/04/16 16:34:01
U mnie tortownica 26 cm, ale polecam mniejszą wówczas placek jest wyższy i lepiej się kroi.
Pozdrawiam serdecznie
matleen
2015/04/16 16:34:25
Zapraszam zapraszam 😉
8ewelin
2015/04/16 16:38:24
Upiekłam
Rewelacyjny torcik!
Już połowy nie ma 🙂
karolciamad
2015/04/16 16:46:29
Jak zobaczyłam w nocy przepis to musiałam wypróbować Upiekłam jest super. Zrezygnowałam z kremu. Samo ciasto jest fantastyczne
matleen
2015/04/16 16:59:02
Cieszy mnie bardzo, że ciasto z mojego przepisu się udało i smakuje 🙂
Pozdrawiam serdecznie i … smacznego 😀
Gość: lekcjewkuchni.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2015/04/16 18:53:49
Wspaniałe ciacho, uwielbiam kokos:) Dziękuję za wizytę u mnie za proszenie do siebie, na pewno będę wpadać, bo przepisy na Twoim blogu są smakowite:) zapraszam też częsciej do siebie i pozdrawiam:)
Gość: Rocksanka, *.internetunion.pl
2015/04/16 19:18:39
słonecznie ciacho – idealna na tę wiosenną (nie)pogodę… 🙂
Gość: Mikołaj Plich, *.awacom.net
2015/04/16 19:25:25
Bardzo fajne ciasto i smaki moje 🙂
matleen
2015/04/17 01:03:30
Dziękuję wszystkim za wizytę i miłe słowa 🙂
Pozdrawiam serdecznie
werciia
2015/04/17 19:35:57
Pyszności!
dorotasmakuje
2015/04/20 08:17:12
to ciacho brzmi pysznie !
Wyszło naprawdę smacznie Zapisuję na stałe do zeszytu proste dobre cisto
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Pozdrawiam