Puszyste kokosowe ciasteczka

puszyste-kokosowe-ciasteczka-1Uwielbiam ciasteczka. Takie małe, a jak potrafią poprawić nastrój 😉 Dziś zapraszam Was na puszyste kokosowe ciasteczka. Są bardzo proste w wykonaniu, zresztą jak większość domowych ciastek. Kokos nadaje im wilgotności, a posypanie ich cukrem pudrem przed pieczeniem sprawi, że będą z wierzchu chrupkie. Takie puszyste kokosowe ciasteczka idealnie smakują z filiżanką ulubionej, ciepłej herbaty w zimne wieczory lub od tak podkradane z pudełka 😉 Spróbujcie.

Składniki: (na około 60 sztuk ciastek)

  • 3 1/3 szklanki mąki + do ewentualnego podsypania podczas wyrabiania
  • 1/2 szklanki cukru kryształ + 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • cukier puder do posypania ciastek przed pieczeniem (powoduje chrupkość ciasteczek z wierzchu)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki. Tworzymy kulę i odstawiamy na chwilę.

Odrywamy kawałki ciasta i tworzymy w rękach nieduże kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blachach. Posypujemy delikatnie cukrem pudrem przed włożeniem do piekarnika.

puszyste-kokosowe-ciasteczka-4

Pieczemy około 25 minut do zarumienienia ciastek, w temperaturze 190 stopni.

puszyste-kokosowe-ciasteczka-2

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz