Uwielbiam ciasteczka. Takie małe, a jak potrafią poprawić nastrój 😉 Dziś zapraszam Was na puszyste kokosowe ciasteczka. Są bardzo proste w wykonaniu, zresztą jak większość domowych ciastek. Kokos nadaje im wilgotności, a posypanie ich cukrem pudrem przed pieczeniem sprawi, że będą z wierzchu chrupkie. Takie puszyste kokosowe ciasteczka idealnie smakują z filiżanką ulubionej, ciepłej herbaty w zimne wieczory lub od tak podkradane z pudełka 😉 Spróbujcie.
Składniki: (na około 60 sztuk ciastek)
- 3 1/3 szklanki mąki + do ewentualnego podsypania podczas wyrabiania
- 1/2 szklanki cukru kryształ + 1/2 szklanki cukru brązowego
- 200 g miękkiej margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki śmietany 18%
- cukier puder do posypania ciastek przed pieczeniem (powoduje chrupkość ciasteczek z wierzchu)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki. Tworzymy kulę i odstawiamy na chwilę.
Odrywamy kawałki ciasta i tworzymy w rękach nieduże kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blachach. Posypujemy delikatnie cukrem pudrem przed włożeniem do piekarnika.
Pieczemy około 25 minut do zarumienienia ciastek, w temperaturze 190 stopni.
Smacznego
Na wypieki z kokosem nie trzeba mnie dwa razy namawiać. Jestem kupiona! 😉 Ależ muszą być pyszne. Pozdrawiam 🙂
Wspaniale wyglądają 🙂
Dziękuję 🙂