Chrupiący kurczak a la KFC w wersji łagodnej lub pikantnej. To idealna propozycja na przyjęcie czy obiad. Prosty i smaczny sposób na kurczaka. Do tak przygotowanego kurczaka idealnie pasują najróżniejsze sosy – u nas zazwyczaj czosnkowy, pomidorowy i pikantny. Kurczak a la KFC doskonale sprawdza się na przyjęciu – smakuje na ciepło, jak i na zimno. Możecie go podać również w formie obiadu w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub tradycyjnych ziemniaków i zestawu surówek. Spróbujcie, polecam.
- 1 filet z kurczaka (duży)
- 1/3 szklanki mleka (około 8 1/2 łyżki)
- 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 1/2 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta soli
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta soli
- odrobina oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki suszonego chili
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i resztę składników panierki. Łączymy wszystko na jednolitą masę (np. widelcem). Kawałki kurczaka maczamy w przygotowanej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem.
Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy analogicznie jak w wersji podstawowej. Z tą różnicą, że do panierki dodajemy 1/3 łyżeczki suszonego chili.
Ta wersja idealna jest również np. na przyjęcia. Wystarczy przygotować większą porcję kurczaczków i podać je z ulubionym sosem (u mnie niezawodny sos czosnkowy).
Smacznego
takie domowe sa pyszne
Oj tak 🙂