Zapraszam Was na szybki piernik z jabłkami. Idealny do kawy lub herbaty. Takie ciasto przygotowuje się naprawdę prosto i szybko, a dodatek jabłek w pierniku mile zaskoczy nie jedną osobę. Spróbujcie.
Szybki piernik z jabłkami
2016-04-13 03:09:16
Cook Time
40 min
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
- Składniki: (Prostokątna forma do pieczenia 32-25)
- 1 łyżka miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jabłka
- 4 łyżeczki (czubate) dżemu porzeczkowego
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
Przygotowanie
- Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, miód, cukier z prawdziwą wanilią, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Po czym wlewamy powoli ciepłe (nie gorące!) mleko, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy 2 obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej kaszą manną formy.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę tzw. suchego patyczka.
- Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je polewą czekoladową lub cukrem pudrem (według upodobań). Wyciągamy z blaszki i podajemy. Ciasto długo zachowuje swoją miękkość i świeżość.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Uwielbiam pierniki. Takiego jeszcze nie jadłam
Zachęcam do spróbowania.
Pozdrawiam
Fajny pomysł
Komentarze ze starego bloga:
barbaramarias
2015/04/19 15:16:48
Wygląda wspaniale. Lubię takie ciasta
barbaramarias
2015/04/19 15:18:03
Chciałabym się dowiedzieć czy mogę zamiast cukru z prawdziwą wanilią dodać cukier waniliowy i jeśli tak to ile?
matleen
2015/04/19 15:26:12
Witam,
oczywiście. Wystarczy jedno opakowanie 8 g.
Pozdrawiam serdecznie
Gość: Gosia, *.dynamic.chello.pl
2015/04/19 16:54:02
mniam, uwielbiam pierniki! widzę, że nie tylko ja je piekę przez cały rok 😀
elzbietadz
2015/04/19 19:45:52
Lubię pierniki, w ogóle kocham korzenne smaki i kakao. 🙂 pozdrawiam
matleen
2015/04/19 20:32:01
Zapach, który unosi się po domu podczas pieczenia tego typu ciast jest po prostu , a smak… No cóż jak dla mnie każda pora roku jest idealna, żeby zajadać się piernikiem 😉
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny