Ciasto czekoladowe murzynek

Ciasto czekoladowe murzynek

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, proste ciasto czekoladowe murzynek. Wersji ciasta murzynek znajdziecie na moim blogu kilka. Dziś wracam do przepisu ze starych zapisków. Prosty w przygotowaniu z pyszną, słodką czekoladową polewą. Idealny wypiek do popołudniowej kawy lub herbaty 😉 U mnie to ciasto czekoladowe pojawi się dziś obok naszego ulubionego sernika na mleku skondensowanym (szczerze polecam!).

Jak zrobić proste ciasto czekoladowe murzynek?

Składniki:

  • 2 łyżki dowolnego kremu czekoladowo-orzechowego
  • 2 pełne łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki wody
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej – u mnie uniwersalna TOTA
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka M

Przygotowanie:

W garnuszki z grubszym dnem na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, kakao, krem czekoladowo-orzechowy i wodę. Cały czas podgrzewamy i mieszamy wszystko do ładnego połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia. Odlewamy 3/4 szklanki czekoladowej masy na polewę (odstawiamy na bok).

Do większej miski dodajemy żółta. W mniejszej ubijamy białka.

Do żółtek dodajemy naszą czekoladą masę z garnuszka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy nasze ubite białka i całość krótko miksujemy na małych obrotach.

Masę wylewamy do keksówki (można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać np. mąką).

Nasze czekoladowe ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 40 minut.

Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy i oblewamy naszą wcześniej odłożoną czekoladową masą. Rada: Jeśli masa zbytnio nam zgęstnieje można ją delikatnie podgrzać, aby łatwiej było udekorować ciasto.

Smacznego

*wpis we współpracy z TOTA mąka

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Dodaj komentarz