Bigos z młodej kapusty – danie jednogarnkowe. Dziś mam dla Was przepis na szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty. U nas w domu uwielbia się takie dania. Prostota i smak. Tym razem mój bigos z młodej kapusty wzbogaciłam o dodatek kabanosów. Pysznie, szybko i prosto. Uwielbiam takie obiady. Taki bigos najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie tylko, aby dobrze go doprawić, nie powinien być mdły. Spróbujcie. Prosty i pyszny obiad dla całej rodziny.
Ilość składników można zwiększyć w zależności od potrzeb. Ja często robię to danie z całej kapusty. Tym razem jednak resztę młodej kapusty przeznaczyłam na surówkę.
A Wy co najczęściej przygotowujecie z młodej kapusty? A może też robicie taki prosty bigos? 😉
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- pół cebuli
- 3 kiełbasy śląskie – u mnie z szynki Maestro Henryk Kania
- pół opakowania kabanosów z solą Henryk Kania
- 1 pełna łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- około 500 ml bulionu*
- 2 szczypty majeranku
- świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
- olej do podsmażenia składników
Przygotowanie:
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na małej ilość oleju. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i kabanosy, chwilę smażymy. Następnie dodajemy posiekaną młodą kapustę i marchewkę. Kolejno dolewamy nasz bulion (najpierw można dolać mniej jeśli wolicie gęstsze dania, ilość zależy od upodobań i wielkości kapusty). Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, w między czasie warto 1-2 razy całość przemieszać. Następnie dodajemy nasz przecier pomidorowy i posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Danie nie może być mdłe.
Tak przygotowany bigos z młodej kapusty podajemy np. ze świeżym pieczywem. Najlepiej smakuje jak chwilę jeszcze postoi pod przykryciem, smaki lepiej przejdą.
Smacznego
Uwielbiam bigos, a z młodej kapusty jest przepyszny.
Bardzo to pysznie wygląda!
Pysznie to wygląda!
Dziękuję i polecam 😀
Wygląda bardzo smakowicie:))
😀