Uwielbiam gofry. Mogłabym je jeść bez końca, zwłaszcza w towarzystwie najróżniejszych owoców. Dziś zapraszam Was na gofry w zdrowszej, do tego bezglutenowej odsłonie. Do przygotowania moich gofrów używam dwóch mąk – kukurydzianej i ryżowej. Taki posiłek idealnie smakuje w towarzystwie naturalnego soku o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu. Polecam Wam to połączenie. Do tego garść jagód lub innych ulubionych owoców i… w kilka chwil mamy wspaniałe zdrowe gofry. A wielbicielom słodkości – polecam dodać odrobinę cukru pudru 😉 Spróbujcie.
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 2 jajka klasy M
- 2-3 łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw wanilia i aromat rumu / lub innych ulubionych
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
*propozycja podania: jagody, cukier puder i ulubiony sok owocowy – polecam sok o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu
W jednej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli. Do drugiej miski wsypujemy obie mąki i przyprawę, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mleko, wodę, miód i 2 żółtka. Całość dokładnie miksujemy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając ją z ciastem.
Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej (!) gofrownicy.
Gofry równie dobrze smakują same, jak i z dodatkami np. jagodami i cukrem pudrem. Polecam podawać je z ulubionym naturalnym sokiem owocowym.
Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami
Smacznego