Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami

Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami

Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami 3Uwielbiam gofry. Mogłabym je jeść bez końca, zwłaszcza w towarzystwie najróżniejszych owoców. Dziś zapraszam Was na gofry w zdrowszej, do tego bezglutenowej odsłonie. Do przygotowania moich gofrów używam dwóch mąk – kukurydzianej i ryżowej. Taki posiłek idealnie smakuje w towarzystwie naturalnego soku o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu. Polecam Wam to połączenie. Do tego garść jagód lub innych ulubionych owoców i… w kilka chwil mamy wspaniałe zdrowe gofry. A wielbicielom słodkości – polecam dodać odrobinę cukru pudru 😉 Spróbujcie.

Składniki: (na 5-6 sztuk, ilość zależy od rodzaju gofrownicy)
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 jajka klasy M
  • 2-3 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw wanilia i aromat rumu / lub innych ulubionych
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli

*propozycja podania: jagody, cukier puder i ulubiony sok owocowy – polecam sok o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu

Przygotowanie:

W jednej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli. Do drugiej miski wsypujemy obie mąki i przyprawę, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mleko, wodę, miód i 2 żółtka. Całość dokładnie miksujemy.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając ją z ciastem.

Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej (!) gofrownicy.

Gofry równie dobrze smakują same, jak i z dodatkami np. jagodami i cukrem pudrem. Polecam podawać je z ulubionym naturalnym sokiem owocowym.

Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami 2Bezglutenowe gofry kukurydziano-ryżowe z owocami

Smacznego

 

Dodaj komentarz