Lubicie babeczki? Ja je uwielbiam. Dziś mam dla Was przepis na ich zdrowszą wersję. Polecam Wam moje owsiane babeczki na jeżynowym jogurcie. Takie babeczki możecie dać swoim pociechą lub zjeść sami i to bez większych wyrzutów sumienia 😉 Spróbujcie. Babeczki są wilgotne, miękkie i smakują nawet przeciwnikom owsianki – wiem bo sprawdziłam na moim mięsożercu 😉
Każdą owsianą babeczkę dodatkowo posypałam po upieczeniu gryczankami.

Owsiane babeczki na jeżynowym jogurcie
2016-05-02 01:19:49

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 2 większe babeczki)
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 jajko klasy M
- 125 g kremowego jogurtu naturalnego
- 125 g kremowego jogurtu z jeżynami*
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki karobu*
- około 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek
- * jogurt z jeżynami można zastąpić jogurtem kremowym i dodać 2 łyżeczki ulubionych powideł lub musu owocowego; karob można zastąpić ciemnym kakao
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Dodajemy oba jogurty, przyprawę do piernika i karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy.
- Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło).
- Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut (ciasto nie powinno być wilgotne z wierzchu, ale zwarte).
- Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki wyciągamy z foremek.
- Gryczanki siekamy na mniejsze kawałeczki. Posypujemy każdą z babeczek. Podajemy. Babeczki w środku są mięciutki i wilgotne.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/