Uwielbiam piec najróżniejsze ciasteczka. Tym bardziej, że odkąd moja kochana pociecha podrosła mam w kuchni wspaniałego pomocnika. Ugniata, miesza, wycina, a potem to radosne testowanie domowych słodkości… Nie ma nic piękniejszego niż takie wspólnie spędzone chwile. Dziś zapraszam Was na serowe ciasteczka z cukrem. Pyszne małe co nieco idealne zwłaszcza w towarzystwie kubka gorącej czekolady… mniam… Takie ciasteczka sprawdzą się wspaniale na co dzień i Święta. Spróbujcie.
Serowe ciasteczka z cukrem
2016-05-01 21:33:25
Nutrition Facts
Serving Size
14g
Amount Per Serving
Calories 72
Calories from Fat 33
% Daily Value *
Total Fat 4g
6%
Saturated Fat 2g
11%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 9g
3%
Dietary Fiber 1g
4%
Sugars 7g
Protein 1g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
2%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na około 25 sztuk - ilość uzależniona od wielkości i grubości ciasteczek)
- 200 g półtłustego twarogu w kostce
- 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania
- mała szczypta soli
- 200 g masła (u mnie 82% tłuszczu)
- 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl
- 1 jajko klasy M
- gruby cukier do posypania ciasteczek
- propozycja podania: z gorącą czekoladą Deluxe "Hot Chocolate Madagascar" - do nabycia w Lidl
- * zamiast wskazanej przypraw można użyć np. cukru z wanilią itp.
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy 200 g mąki pszennej. Następnie dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je.
- Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy ciasto (należ włożyć w to trochę siły), podczas zagniatania obsypujemy ręce mąką pszenną, aby ciasto nie było klejące. Zazwyczaj dodajemy 3/4 łyżki mąki. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na grubość około 3-4 mm na lekko podsypanej mąką stolnicy. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.
- Z ciasta wykrawamy ulubione kształty ciasteczek (u mnie misie i gwiazdki). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Wierzch ciastek smarujemy delikatnie białkiem i posypujemy grubym cukrem (dodaje słodkości).
- Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ciasteczek na złoto - średnio około 25 minut (czas zależy od grubości ciasteczek i piekarnika).
- Gdy jedna partia jest prawie upieczona wyciągamy resztę ciasta z lodówki i postępujemy analogicznie jak przy pierwszych ciasteczkach.
- Przestudzone ciasteczka podajemy same, do herbaty lub gorącej czekolady.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/