Dziś mam dla was przepis na bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo). Idealne na śniadanie, jak i kolację lub lżejszy obiad. Każdą porcję przełożyłam domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście możecie użyć dżemu w ulubionym smaku. W sezonie placuszki możecie przełożyć też plasterkami truskawek. Spróbujcie.
Składniki: (na 3-4 porcje)
- 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie Pro-BIO)
- 1/2 szklanki mąki z sorgo (u mnie Pro-BIO)
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko M
- około 3/4 szklanki mleka
- olej kokosowy do smażenia
- domowy dżem truskawkowy lub inny ulubiony
- propozycja podania: cukier puder, plasterki banana i suszony berberys
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, kakao i cukier. Następnie powoli wlewamy mleko wszystko dokładnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron (jedna łyżka stołowa, to jeden placuszek). Uwaga placuszki smażymy krótko, aby nie były zbyt twarde.
Na talerzu układamy jeden placuszek, smarujemy go delikatnie dżemem, następnie kładziemy następny i znów smarujemy dżemem, aby stworzyć słodkie wieżyczki. Każdą porcję możemy posypać cukrem pudrem i suszonym berberysem, a na wierzch ułożyć plasterki banana.
Podajemy od razu ciepłe.
Smacznego
Muszę kupić mąkę ryżową i takie zrobić 🙂 Chyba, że może przyrządzić je na mące kokosowej? Lubię kokosowe smaki wciskać gdzie się da 🙂 Pozdrawiam!
Na samej mące kokosowej nie za bardzo, bo to zmielony kokos, więc placuszki raczej by się rozpadały. Ale może Pani zmieszać mąkę kokosową z inną mąką. I będzie Pani miała pyszne kokosowe placuszki 🙂
Sorgo znam jedynie z książek o Afryce;)
😉