Bananowe placuszki na bazie kaszy manny (bez mąki). Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu bananowe placuszki na bazie kaszy manny. Do przygotowania takich placków nie używamy mąki. Placuszki smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Moje maluchy je uwielbiają 🙂 Proste, pyszne, bez dodatku cukru. Ja najczęściej podaję je z porcją dżemu truskawkowego Bartfan, który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny. Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj)
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko klasy M
- 1 banan (dojrzały)
- odrobina oleju do smażenia
Do podania:
- odrobina cukru pudru i dżem truskawkowy słodzony fruktozą Bartfan
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale nie mocno gorące). Kaszę mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na chwilę na bok. Następnie mieszamy z bananem (rozgniatamy go na papkę widelcem) i jajkiem. Znów odstawiamy na chwilę.
Placuszki smażymy na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano (patelnie wcześniej smarujemy niewielką ilością tłuszczu).
Tak przygotowane bananowe placuszki na bazie kaszy manny podajemy z dżemem i odrobiną cukru pudru.
Smacznego