Babka z wiśniami

Babka z wiśniami wielkanocna babka

Babka z wiśniami

Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę z wiśniami. Tradycyjny wypiek wielkanocny wzbogacony soczystymi owocami. Dla nas duet doskonały 🙂 Babka z wiśniami sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy. Można ją też śmiało podać na wielkanocny stół. Moja rodzina i goście zawsze chętnie sięgają po taką babkę. Polecam i Wam.

Wielkanocna babka z wiśniami – jak przygotować?

Wielkanocna babka z wiśniami to prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. Wystarczy kilka podstawowych składników i wiśnie z syropu. Sprawdźcie sami jak łatwo przygotować taką babkę.

Wielkanocna babka z wiśniami
Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do owoców
  • 5 jajek M
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (można dodać zwykły)
  • 1 szklanka oleju
  • około łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • około 20 wiśni z syropu

Przygotowanie:

Wiśnie odsączamy na sitku. Przekładamy do miseczki i mieszamy z mąką.

Jajka dokładnie miksujemy z cukrem i olejem. Dodajemy do nich obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy tylko do połączenia.

Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Część masy wykładamy do formy (u mnie z kominkiem 24, ale może też być np. keksówka 31×12). Na masę układamy połowę wiśni, następnie wykładamy resztę masy i znów na wierzch wiśnie.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, ciasto należy obserwować i sprawdzać patyczkiem.

Przed podaniem babkę z wiśniami oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz