Babka z wiśniami
Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę z wiśniami. Tradycyjny wypiek wielkanocny wzbogacony soczystymi owocami. Dla nas duet doskonały 🙂 Babka z wiśniami sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy. Można ją też śmiało podać na wielkanocny stół. Moja rodzina i goście zawsze chętnie sięgają po taką babkę. Polecam i Wam.
Wielkanocna babka z wiśniami – jak przygotować?
Wielkanocna babka z wiśniami to prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. Wystarczy kilka podstawowych składników i wiśnie z syropu. Sprawdźcie sami jak łatwo przygotować taką babkę.
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do owoców
- 5 jajek M
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru trzcinowego (można dodać zwykły)
- 1 szklanka oleju
- około łyżeczki ekstraktu waniliowego
- około 20 wiśni z syropu
Przygotowanie:
Wiśnie odsączamy na sitku. Przekładamy do miseczki i mieszamy z mąką.
Jajka dokładnie miksujemy z cukrem i olejem. Dodajemy do nich obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy tylko do połączenia.
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Część masy wykładamy do formy (u mnie z kominkiem 24, ale może też być np. keksówka 31×12). Na masę układamy połowę wiśni, następnie wykładamy resztę masy i znów na wierzch wiśnie.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, ciasto należy obserwować i sprawdzać patyczkiem.
Przed podaniem babkę z wiśniami oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego