Babka serowa z mascarpone Szukacie wilgotnej i proste w przygotowaniu babki? Polecam Wam babkę z serkiem mascarpone. Babka serowa długo zachowuje świeżość, jest wilgotna i pyszna. Kolejną zaletą tego wypieku jest prostota wykonania. Babkę, którą widzicie na zdjęciach przygotował mój synek. Miksował, wykładał masę do foremki i zdobił babkę po upieczeniu. Było dużo radości, a babka wyszła przepyszna. Polecam Wam ten przepis.
Korzystają z okazji chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt.
Składniki:
- 4 jajka klasy M
- 250 g serka mascarpone
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (wówczas tyle odejmujemy zwykłego cukru)
- 170 g masła lub margaryny
Do dekoracji:
- rozpuszczona biała czekolada lub gotowa polewa
- skórka pomarańczowa
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Do miski przekładamy miękkie masło i chwile je miksujemy. Następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy.
Kolejno dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie wsypujemy cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią. Miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy składniki tylko do połączenia.
Gęste ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną formy z kominkiem.
Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasto należy obserwować.
Po przestudzeniu babkę dekorujemy czekoladą i skórką pomarańczową.
Smacznego
*przepis z zeszytu ze starymi zapiskami z moimi drobnymi zmianami, oryginał pochodzi z jakiegoś czasopisma (nie zapisałam wówczas nazwy)
Wspaniała babeczka
Dziękuję 🙂