Babeczki z kremem i borówkami – idealne na każdą okazję

Babeczki z kremem i borówkami – proste i pyszne

Lubicie małe słodkie wypieki? Ja je uwielbiam. Są pyszne, proste w przygotowaniu i sprawdzą się na każdą okazję. Dziś polecam Wam babeczki z kremem i borówkami. Prawda, że urocze? Kruche spody, słodki krem i małe owoce. Czego tu nie lubić? Ja uwielbiam takie mini babeczki. Są idealne nie tylko na szybki deser do kawy, ale też na różne spotkania, przyjęcia i inne specjalne okazje. Pyszne, proste w przygotowaniu i cieszące oko.

Babeczki z kremem idealne na każdą okazję

Babeczki z kremem sprawdzą się praktycznie zawsze. U mnie nikt nie może się im oprzeć. Choć proste, to mogą zachwycić. Wystarczy podać je na ładnej paterze lub półmisku. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dzięki temu możemy się skupić na innych aspektach przyjęcia, np. liście gości, kwiatach czy podjęciu decyzji, która złota bransoletka damska będzie idealna dla solenizantki. Takie rzeczy zajmują wiele czasu. Nic dziwnego, bo każdy z nas chce by prezent był trafiony i wszystko było idealne. Dlatego takie szybkie desery są czasem na wagę złota 😉

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Na krem:

  • 250 g mascarpone*
  • 200 ml śmietanki 30%*
  • około 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub do smaku
  • sok z cytryny3 łyżki cukru pudru

*składniki z lodówki, schłodzone

Dodatkowo: borówki

Przygotowanie:

Robimy babeczki: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. Następnie rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka troszkę większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki smarujemy masłem i dobrze wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuć widelcem. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku do ładnego zarumienienia (około 12-15 min). Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego obserwujemy babeczki.

Krem: Do miski przekładamy mascarpone, dodajemy śmietankę, cukier puder, ekstrakt waniliowy i około 3-4 kropli soku z cytryny. Całość miksujemy na małych obrotach lub mieszamy energicznie ręczną trzepaczką (ja tak dziś robiłam). Powinniśmy uzyskać gęsty krem. Krem próbujemy i opcjonalnie można dodać do smaku cukru/niewielką ilość soku z cytryny.

Krem przekładamy do rękawa i wyciskamy na kruche spody. Na wierzch układamy borówki i gotowe 🙂

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz