Czekoladowe babeczki z truskawkami – pyszne i wilgotne
Lubicie babeczki? My uwielbiamy ? Dziś polecam Wam pyszne i proste w przygotowaniu czekoladowe babeczki z truskawkami. Idealne na deser. Można je też śmiało zabrać ze sobą na piknik czy wycieczkę. Te babeczki zawsze się udają. Kilka prostych składników, chwila mieszania i już można je wkładać do piekarnika. Prosto, szybko i naprawdę pysznie. Czasem nie trzeba nic więcej 😉
Czekoladowe babeczki idealne na każdą okazję
Babeczki z truskawkami smakują zarówno małych, jak i dużym domownikom. U mnie część babeczek zabrały dzieci, a resztę zjedliśmy w ramach deseru ze znajomymi. Czekoladowe muffinki z truskawkami, dobra włoska kawa ze sklepu Konesso i… nic nam więcej nie było trzeba 😉 Takie małe desery i aromatyczna kawa to duet doskonały. Zgodzicie się?
Przepis na babeczki z truskawkami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka (250 ml) maślanki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka M
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki naturalnego kakao
- około 12 truskawek
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, oba rodzaje cukru i maślankę. Mieszamy wszystko do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko mieszamy tylko do połączenia składników (nie mieszamy za długo).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami (babeczki można też piec bez formy, tu warto użyć sztywniejszych papilotek). Z podanych składników wyjdzie około 12 babeczek.
Do każdej papilotki nakładamy masę (do 3/4 wysokości). Na wierz układamy pokrojone na ćwiartki truskawki.
Babeczki pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto piec do tzw. suchego patyczka.
Smacznego
Kawa i babeczka Ja jestem za 🙂
Uwielbiam takie babeczki
Zrobiłam wyszły dobre i wilgotne. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji