Waniliowe wielkanocne babeczki
Dziś mam dla Was przepis na waniliowe babeczki do koszyczka. Pyszne i proste w przygotowaniu. Takie babeczki wielkanocne będą idealne do koszyczka i na świąteczny stół. Sprawdzą się też na deser do kawy lub herbaty 😉 Moje dzieci je uwielbiają. Te pyszne wielkanocne babeczki możecie dowolnie udekorować np. oblewając je lukrem, polewą czekoladową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Polecam 🙂
Życzę Wam wszystkim zdrowych, radosnych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych 🙂
Jak przygotować wielkanocne babeczki?
- 300 g mąki pszennej
- 220 g jogurtu – użyłam jogurt śmietankowy wiejski
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120-130 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 jajka M
- 120 g masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia.
Wszystkie składniki na babeczki mieszamy łyżką do połączenia.
Masę przekładamy do foremek – u mnie silikonowe (wymiary 8 x 3,5 ).
Babeczki pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarnika do tzw. suchego patyczka. Studzimy i dowolnie dekorujemy.
Z podanych składników wychodzi około 12 babeczek.
Smacznego