Dziś zapraszam Was na pyszny, szybki i co najważniejsze zdrowy przepis na amarantusowe kokosanki. Takie zdrowe ciasteczka sprawdzą się idealnie do popołudniowej herbaty, do wzięcia ze sobą na wiosenny spacer czy po prostu od tak, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Spróbujcie. Polecam również zajrzeć do sklepu internetowego Skworcu, gdzie znajdziecie wszystkie niezbędna składniki do amarantusowych ciasteczek i nie tylko.
Składniki: (w zależności od wielkości ciasteczek na około 14 sztuk)
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego Skworcu
- 1 szklanka wiórek kokosowych Skworcu
- 3 łyżki syropu daktylowego
- 1 jajko
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy amarantus, dodajemy wiórki kokosowe i wstępnie mieszamy.
Następnie dodajemy syrop daktylowy i wbijamy jajko.
Mieszamy wstępnie łyżką, po czy wyrabiamy masę ręką. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczając (masa jest lepiąca, jak przy tradycyjnych kokosankach; można dla ułatwienia zwilżać dłonie wodą przed lepieniem kolejnych ciasteczek). Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut (czas zależy od piekarnika, powinny się ładnie zarumienić). Ciasteczka zdejmujemy z blaszki, gdy całkowicie przestygną.
Smacznego
Już czuję ten smak i aromat….
😀