Drożdżowe pierogi z pieczarkami i serem
Dziś przepis na pyszne drożdżowe pierogi z pieczarkami i wędzonym serem. Polecam na obiad, przyjęcia, rodzinne spotkania i zbliżające się święta 🙂 Można je zjeść same, podać z ulubionymi sosami. Doskonale też smakują z kubkiem czerwonego barszczu.
Jak zrobić pierogi z pieczarkami i wędzonym serem?
Przygotowanie takich drożdżowych pierogów jest naprawdę proste. Z ciastem dobrze się pracuje i nie wymaga ono długiego wyrastania. Do farszu tym razem dodałam pyszny górski wędzony ser Gołka od Serolandia , który świetnie wzbogacił smak. Sery polecam też na przyjęcia, na kanapki, do sałatek itd. Pyszne, 100% naturalne, certyfikowane sery prosto z Podhala.
- 500 g mąki pszennej + do podsypania
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- mała szczypta soli
- 40 g masła lub margaryny (wcześniej wyciągnięte z lodówki)
- niepełna szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko M
Dodatkowo:
- około 400 g pieczarek
- 70 g wędzonego sera Gołka od Serolandia
- do smaku: sól, świeżo mielony kolorowy pieprz i pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- około 2-3 łyżki oleju
- 1 jajko do posmarowania pierogów
- sezam do posypania
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wszystko mieszamy.
Do miski dodajemy mąkę, nasze rozrobione drożdże, jajko, miękkie masło i sól. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Podczas wyrabiania dłoń podsypujemy mąką, tak by ciasto przestało się kleić. Mąki nie dodajemy zbyt dużo! Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem na czas przygotowania farszu i rozgrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Pieczarki myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Smażymy na oleju doprawiając solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Studzimy.
Do pieczarek dodajemy starty na tarce na grubych oczkach wędzony ser. Wszystko mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na około 4-6 mm w zależności od tego jak puchate chcemy mieć pierożki. Szklanką wycinamy koła.
Koła rozciągamy w dłoniach, na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc drożdżowe pierogi.
Pierogi układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 min. Po około 15 min można włączyć termoobieg. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Pieczemy na ładny złoto brązowy kolor.
Smacznego
Wpis we współpracy z Serolandia