Drożdżowe pierogi z pieczarkami i serem

Drożdżowe pierogi z pieczarkami i serem

Dziś przepis na pyszne drożdżowe pierogi z pieczarkami i wędzonym serem. Polecam na obiad, przyjęcia, rodzinne spotkania i zbliżające się święta 🙂 Można je zjeść same, podać z ulubionymi sosami. Doskonale też smakują z kubkiem czerwonego barszczu.

Jak zrobić pierogi z pieczarkami i wędzonym serem?

Przygotowanie takich drożdżowych pierogów jest naprawdę proste. Z ciastem dobrze się pracuje i nie wymaga ono długiego wyrastania. Do farszu tym razem dodałam pyszny górski wędzony ser Gołka od Serolandia , który świetnie wzbogacił smak. Sery polecam też na przyjęcia, na kanapki, do sałatek itd. Pyszne, 100% naturalne, certyfikowane sery prosto z Podhala.



Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • mała szczypta soli
  • 40 g masła lub margaryny (wcześniej wyciągnięte z lodówki)
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko M

Dodatkowo:

  • około 400 g pieczarek
  • 70 g wędzonego sera Gołka od Serolandia
  • do smaku: sól, świeżo mielony kolorowy pieprz i pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • około 2-3 łyżki oleju
  • 1 jajko do posmarowania pierogów
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wszystko mieszamy.

Do miski dodajemy mąkę, nasze rozrobione drożdże, jajko, miękkie masło i sól. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Podczas wyrabiania dłoń podsypujemy mąką, tak by ciasto przestało się kleić. Mąki nie dodajemy zbyt dużo! Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem na czas przygotowania farszu i rozgrzania piekarnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Pieczarki myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Smażymy na oleju doprawiając solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Studzimy.

Do pieczarek dodajemy starty na tarce na grubych oczkach wędzony ser. Wszystko mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na około 4-6 mm w zależności od tego jak puchate chcemy mieć pierożki. Szklanką wycinamy koła.

Koła rozciągamy w dłoniach, na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc drożdżowe pierogi.

Pierogi układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 min. Po około 15 min można włączyć termoobieg. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Pieczemy na ładny złoto brązowy kolor.

Smacznego

Wpis we współpracy z Serolandia

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz