Szarlotkowe babeczki

Szarlotkowe babeczki przepis

Szarlotkowe babeczki

Te babeczki chodziły za mną już jakiś czas. Uwielbiam ten zapach, który unosi się po domu podczas ich pieczenia ❤️ Proste, szybkie i pyszne szarlotkowe babeczki. Idealne na deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Można je też śmiało zabrać ze sobą np. w plener. Moje dzieci uwielbiają. Ostatnia partia znikła tak szybko, że zdążyłam się załapać tylko na 1 sztukę 😉 Polecam i Wam.

Jak przygotować szarlotkowe babeczki?

Przygotowanie takich babeczek jest naprawdę proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, jabłka i dobra przyprawa do szarlotki. Chwila mieszania i już można piec.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu (250 ml)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka (z górką) przyprawy do szarlotki Brat.pl 

*jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową

** Większość użytych produktów, w tym bosko pachnącą przyprawę do szarlotki możecie kupić w sklep.brat.pl Wciąż działa mój kod OKRUSZKI dający zniżkę 15% na cały koszyk. Kod działa do końca maja.

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy.

Dodajemy jogurt, olej, jajka. Wszystko mieszamy do połączenia.

Dodajemy obrane i starte na dużych oczkach jabłka i przyprawę do szarlotki. Całość krótko mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy naszą masę.



Babeczki pieczemy około 20-25 min w nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) piekarniku. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto zawsze stosować zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto.

Babeczki dowolnie dekorujemy (u mnie tylko cukier puder) i zjadamy ze smakiem ????

Smacznego

Bbeczki z jabłkami i przyprawą do szarlotki

Wpis we współpracy z Brat.pl

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz