Szarlotkowe babeczki
Te babeczki chodziły za mną już jakiś czas. Uwielbiam ten zapach, który unosi się po domu podczas ich pieczenia ❤️ Proste, szybkie i pyszne szarlotkowe babeczki. Idealne na deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Można je też śmiało zabrać ze sobą np. w plener. Moje dzieci uwielbiają. Ostatnia partia znikła tak szybko, że zdążyłam się załapać tylko na 1 sztukę 😉 Polecam i Wam.
Jak przygotować szarlotkowe babeczki?
Przygotowanie takich babeczek jest naprawdę proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, jabłka i dobra przyprawa do szarlotki. Chwila mieszania i już można piec.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka naturalnego jogurtu (250 ml)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g cukru
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka (z górką) przyprawy do szarlotki Brat.pl
*jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową
** Większość użytych produktów, w tym bosko pachnącą przyprawę do szarlotki możecie kupić w sklep.brat.pl Wciąż działa mój kod OKRUSZKI dający zniżkę 15% na cały koszyk. Kod działa do końca maja.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Dodajemy jogurt, olej, jajka. Wszystko mieszamy do połączenia.
Dodajemy obrane i starte na dużych oczkach jabłka i przyprawę do szarlotki. Całość krótko mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy naszą masę.
Babeczki pieczemy około 20-25 min w nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) piekarniku. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego warto zawsze stosować zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto.
Babeczki dowolnie dekorujemy (u mnie tylko cukier puder) i zjadamy ze smakiem ????
Smacznego
Wpis we współpracy z Brat.pl