Śledzik po pierzynką – szybka przekąska

Śledzik po pierzynką – szybka przekąska

Dziś mam dla Was pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Śledzik pod pierzynką. Proste wykonanie, ciekawy smak. Taką przekąskę można te śmiało podać ma śniadanie 🙂 Spróbujcie. Szybkie przekąski ze śledziem zawsze się sprawdzają.

Składniki: (na talerzyk jak na zdjęciu, ilość dostosujcie do potrzeb)

  • 3 jajka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżka majonezu
  • pół płaskiej łyżki suszonej cebuli lub  1 mała szalotka (wcześniej ją kroimy i szklimy)
  • sól i pierz do smaku
  • filety śledziowe w sosie śmietanowym
  • ciemne pieczywo

Do dekoracji: posiekany szczypiorek i listki bazylii

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy szczypiorek, cebulę, musztardę, majonez i doprawiamy wszystko do smaku.

Wszystkie składniki mieszamy.

Kromki chleba kroimy w trójkąty. Filety śledziowe na mniejsze kawałki, takie by zmieściły się na trójkącie z chleba.

Przygotowujemy naszą przekąskę: Na każdą kromeczkę układamy filet ze śledzia, na wierzch nakładamy porcję pasty jajecznej.

Nasze mini kromeczki układamy na talerzyku, posypujemy szczypiorkiem i zdobimy listkami bazylii.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz