Śledzik po pierzynką – szybka przekąska
Dziś mam dla Was pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Śledzik pod pierzynką. Proste wykonanie, ciekawy smak. Taką przekąskę można te śmiało podać ma śniadanie 🙂 Spróbujcie. Szybkie przekąski ze śledziem zawsze się sprawdzają.
Składniki: (na talerzyk jak na zdjęciu, ilość dostosujcie do potrzeb)
- 3 jajka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżka majonezu
- pół płaskiej łyżki suszonej cebuli lub 1 mała szalotka (wcześniej ją kroimy i szklimy)
- sól i pierz do smaku
- filety śledziowe w sosie śmietanowym
- ciemne pieczywo
Do dekoracji: posiekany szczypiorek i listki bazylii
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy szczypiorek, cebulę, musztardę, majonez i doprawiamy wszystko do smaku.
Wszystkie składniki mieszamy.
Kromki chleba kroimy w trójkąty. Filety śledziowe na mniejsze kawałki, takie by zmieściły się na trójkącie z chleba.
Przygotowujemy naszą przekąskę: Na każdą kromeczkę układamy filet ze śledzia, na wierzch nakładamy porcję pasty jajecznej.
Nasze mini kromeczki układamy na talerzyku, posypujemy szczypiorkiem i zdobimy listkami bazylii.
Smacznego