Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym

Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym

Dziś propozycja, która sprawdzi się na obiad lub przyjęcie. Wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym. Poste i pyszne, choć nie brakuje tu kalorii 😉 Ale od czasu do czasu przecież można zaszaleć 😉 Pyszne nadzienie i prosty przepis na naleśniki. W tym przypadku wykorzystuję przepis na naleśniki bez jajek. Ciasto wychodzi stosunkowo cienkie. To danie można też przygotować w formie krokietów.

Do farszu użyłam pysznych wyrobów Martika. Jakość i smak. Przyznam Wam szczerze, że kiełbasa, schab czy polędwiczki Martika znikają u nas tak szybko, że w większości robię z nimi tzw. deski śniadaniowe. Plasterki ulubionych wędlin, warzywa, ser i… każdy może skomponować kanapkę z tym czym lubi 😉 Czy Wy też robicie takie śniadaniowe deski?

Co wyróżnia wyroby Martika?

TRADYCYJNE WYROBY

Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Firma mieści się w Radomyślu Wielkim, skąd też oryginalne nazwy wędlin jak Szynka wiejska wiązana radomyska. Niezmienna od lat, przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura wytwarzania wędlin pozwala na uzyskanie wyjątkowych w smaku specjałów, którymi dzieli się od 1998 roku. Jakość potwierdzają certyfikaty świadczące o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych wydawanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na trzy produkty (Szynka wiejska wiązana, baleron wędzony, kiełbasa wiejska). Zostały one przyznane, w związku z tradycyjną metodą produkcji wędlin – są produkowane wg. 100 letniej receptury będącą ściśle strzeżoną rodzinną tajemnicą.

JAKOŚĆ I SMAK – najważniejsze informacje

  • Do produkcji wędlin i innych wyrobów nie używa się polepszaczy i sztucznych barwników, a mięso jest zawsze najwyższej jakości pochodzące od lokalnych, zaufanych hodowców.
  • Część z produktów posiada badania, z których wynika że są bezglutenowe (<5mg na 1kg)
  • Nad procesem produkcji i obróbki wędlin czuwają sami właściciele firmy, którzy „strzegą” jej unikalnego charakteru.
  • Wędliny nie są magazynowane – od razu po przygotowaniu są przekazywane do sprzedaży/wysyłki.
  •  W związku z rzemieślniczym charakterem zakładu, część z produktów jest ograniczona ilościowo do sprzedaży, aby utrzymać najwyższą jakość.

SKLEP ONLINE

Od lipca 2020 roku produkty można kupić już online:

https://martika.pl/sklep/

www.facebook.com/pg/martikawyrobytradycyjne/

Szczerze polecam zakupu w sklepie Martika – szybka bezproblemowa realizacja. Na dodatkową uwagę zasługuje sama realizacja wysyłki. Firma stosuje opakowania izotermiczne, które dają gwarancje świeżości do 48h, utrzymując temperaturę do +4°C dzięki wkładom chłodzącym. Więcej informacji na temat dostawy znajdziecie tutaj: https://martika.pl/dostawa/

A teraz czas na pyszny przepis na wytrawne naleśniki z farszem serowo-mięsnym.

Uwaga! Przepis na małą porcję. Składniki można zwiększyć w zależności od potrzeb.

Składniki:

Na naleśniki bez jajek (na 4 sztuki):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • mała szczypta soli

Na farsz:

  • około 60-70 g sera
  • kawałek wiejskiej kiełbasy Martika (około 8-9 cm)
  • 1-2 grubsze plastry schabu Martika
  • około 75 g żółtego sera
  • 2-3 większe pieczarki
  • 1/4 małej czerwonej papryki
  • pieprz i sól do smaku

*ilości należy potraktować orientacyjnie

Dodatkowo:

  • niewielka ilość majonezu
  • małe pomidorki do podania
  • nieduża ilość startego sera
  • listki bazylii
  • masło do podsmażenia naleśników

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Całość dokładnie i energicznie mieszamy ręczną trzepaczką, tak by nie powstały grudki.

Na niewielkiej ilości oleju smażymy cienkie naleśniki. Po usmażeniu układamy jeden na drugim na talerzu.

Do miseczki ścieramy żółty ser (na grubych oczkach), dodajemy drobno pokrojoną czerwoną paprykę i pokrojoną kiełbasę ze schabem. Dla wzbogacenia smaku warto dodać pieczarki (obieramy je, drobno kroimy i podsmażamy przez chwilę na patelni doprawiając pod koniec pieprzem i niewielką ilością soli). Wszystkie składniki na farsz mieszamy i doprawiamy pieprzem. Rada: Farsz można też przygotować bez pieczarek, ale fajnie wzbogacają smak.

Każdego naleśnika smarujemy cieniutko niewielką ilością majonezu (farsz lepiej się trzyma, a naleśnik łatwiej złożyć), na środek nakładamy farsz i składamy nasze naleśniki. Naleśniki podsmażamy przez chwilę na maśle pod przykryciem (wierz naleśników można posypać niewielką ilością sera).

Podajemy z małymi pomidorkami i listami świeżej bazylii.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz