Surówka z cukinii
Dziś polecam Wam przepis na pyszną surówkę z cukinii. Jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Taka surówka najlepiej smakuje w towarzystwie mięsnych sosów, pulpetów w sosie pomidorowym czy tradycyjnych kotletów schabowych.
Zapewne niektórzy z Was są zdziwieni i zastanawiają się czy aby na pewno można jeść cukinię na surowo? Tak, spokojnie można ją tak jeść, zwłaszcza młodą cukinię. Osobiście nie jadam tylko tych dużych, przerośniętych. Dlatego polecam Wam taką surówkę 🙂 Prosty i pyszny sposób, by przekonać się jak dobrze smakuje cukinia na surowo.
A jeśli jednak wolicie cukinię w wersji gotowanej, to polecam Wam przepis na pyszne i proste leczo z kiełbasą.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 2 małe marchewki
- 1 jabłko
- 2 płaskie łyżki majonezu
- 1,5 łyżki naturalnego jogurtu
- pieprz do smaku – u mnie świeżo zmielony Skworcu
- sól do smaku – u mnie himalajska Skworcu
- mała szczypta granulowanego czosnku – u mnie granulowany bez chemii Skworcu
Przygotowanie:
Z cukinii odcinamy końcówki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy obrane i starte na tarce marchewki oraz obrane i starte jabłko (wszystko trzemy na dużych oczkach). Na koniec dodajemy majonez, jogurt i doprawiamy całość solą, pieprzem i małą szczyptą granulowanego czosnku. Mieszamy składniki surówki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Smacznego
One comment