Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką

Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką To jednej z moich ulubionych przepisów na szybkie ciasto bez użycia miksera. Ciasto przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Wychodzi wilgotne i wyjątkowo smaczne. Kilka podstawowych składników, płaska łyżka kakao i ulubiony dżem (u mnie truskawkowy), który nadaje ciastu wilgoci. Potem wystarczy już tylko wszystko wymieszać łyżką i do piekarnika 😉 Takie ciasto kakaowe wychodzi zawsze miękkie, pyszne, dosłownie rozpływające się w ustach. A do tego czekoladowa polewa i chrupiące czekoladowe chrupki (możecie zastąpić innymi ozdobami lub pominąć). Nic tylko jeść 😉 Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką, to idealny wypiek do kawy czy herbaty. Sprawdzi się też doskonale, gdy spodziewamy się gości, a szafki świecą pustkami. Warto mieć wówczas taki prosty, awaryjny słodki wypiek 😉 Spróbujcie, polecam.

Składniki: (na keksówkę)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżka naturalnego kakao – u mnie Skworcu
  • 2 jajka klasy L (Uwaga! jajka muszą mieć temperaturę pokojową)
  • 3/4 szklanki cukru (0,75 szkl)
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 0,5 szklanki oleju (użyłam ryżowy, ale może też być rzepakowy)
  • 4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie truskawkowy)

Dodatkowo:

  • czekoladowa polecam – możecie użyć np. tej (klik) lub tak jak ja rozpuścić w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao, wbijamy jajka, dodajemy olej, wodę i dżem. Składniki mieszamy łyżką tylko do ich połączenia (nie mieszamy za długo (!) bo ciasto wyjdzie zbite).

Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką (można ją również wyłożyć papierem do pieczenia). Wykładamy ciasto do formy.

Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Stan pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto.

Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z formy i zdobimy polewą czekoladową. U mnie rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada. Połączyłam czekoladę mleczną z orzeszkami z kawałkami innych czekolad. Całość posypałam czekoladowymi chrupkami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Dodaj komentarz

*