Waniliowe naleśniki z bananem i kremem czekoladowym

Waniliowe naleśniki z bananem i kremem czekoladowym. Uwielbiam naleśniki. Są idealnym pomysłem na śniadanie, obiad, a nawet deser. Dziś polecam Wam tą pyszną, słodką deserową wersję. Waniliowe naleśniki z bananem i kremem czekoladowym, to mój dzisiejszy pomysł na poprawę humoru w tak pochmurny dzień. Pogoda dziś nie dopisuje, ale … my zawsze znajdziemy ciekawe zajęcie i… coś na poprawę humoru 😉 Dla dzieci w zdrowszej wersji z kremem daktylowym. Ale dla mnie… wersja z dużą ilością kremu czekoladowego. W końcu nie ma jak połączenie czekolady i bananów, prawda 😉 ? Miłego dnia moi drodzy.

Składniki:

  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilia Skworcu
  • 2 jajka klasy M
  • 0,5 szklanki wody (najlepiej lekko gazowanej)
  • 3-4 banany
  • odrobina oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia naleśników
  • ulubiony krem czekoladowy (lub domowy krem z daktyli – to w wersji dla dzieci)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i wbijamy jajka. Mieszamy wstępnie, następnie dolewamy wodę i dokładnie mieszamy składniki. Masa będzie rzadka, ale nie ma mieć grudek.

Rozgrzewamy małą patelnię z odrobina oleju. Wylewamy porcję ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron (masa w trakcie smażenia ładnie się zetnie). Uwaga! Nie smażymy zbyt długo ani na zbyt mocnym ogniu – naleśniki mają być miękkie, plastyczne.

Każdego naleśnika smarujemy kremem czekoladowym, układamy obranego banana i zwijamy. Następnie kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki.

Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz