Zupa krem z pora i serka topionego. Idealna o każdej porze roku, pyszna i prosta w przygotowaniu zupa krem z pora z dodatkiem serka topionego. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników, chwila gotowania, miksowania i już można podawać pyszną, pożywną zupę. Kiedy przygotowałam ją po raz pierwszy byłam zaskoczona jej smakiem. Tak, prosto i tak pyszne. Przepis na tą zupę dostałam dawno temu od koleżanki. Lekko go zmodyfikowałam i… po dziś dzień co jakiś czas przygotowuję taką zupę. Spróbujcie i Wy, w prostocie tkwi siła 😉
Składniki:
- 600 g białej części pora (około 3 sztuki)
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1,7 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 g serka topionego – używam Sertop wersja z kolorowym pieprzem lub czosnkiem
- opcjonalnie 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- groszek ptysiowy lub grzanki do podania
Przygotowanie:
Pora kroimy w talarki, cebulę w piórka (lub drobniej) i szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Do garnka z bulionem dodajemy pora i cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków.
Następnie dodajemy serek topiony, chwile gotujemy i miksujemy całość za pomocą blendera na gładki krem.
Krem doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Do kremu można też dodać niewielką ilość śmietanki, znów zmiksować.
Krem z pora i serka topionego podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Smacznego
Z pora jeszcze nie robiłam, trzeba wypróbować.
Polecam 🙂