Paluchy z serem smażonym

Paluchy z serem smażonym Dziś zapraszam Was na proste drożdżowe paluchy, którym wyjątkowego smaku nadaje smażony ser z kminkiem. Ja takie paluchy najczęściej przygotowuję na spotkania panów 😉 Są idealną przekąską. Można je jeść od tak lub podać z domowym sosem czosnkowym. Paluchy z serem smażonym można ze sobą zabrać na piknik lub do pracy. Proste, a jakże pyszne.

Rada: Jeśli nie macie smażonego sera z kminkiem możecie tu wykorzystać np. serek topiony, ale taki wyrazisty w smaku. Paluchy można też posmarować jakąś gęstą pastą paprykową.

Składniki: (ilość zależy od wielkości paluchów)

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • mała szczypta soli
  • odrobina wody do posmarowania paluchów
  • ser smażony z kminkiem Sertop

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Do garnuszka wkruszamy drożdże, wlewamy około 150 ml ciepłego mleka, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia (w tych temperaturach drożdże szybko ruszą).

Do miski wsypujemy resztę maki, wlewamy resztę mleka, rozpuszczone masło, wbijamy jajo, dodajemy małą szczyptę soli i nasz rozczyn. Wstępnie mieszamy całość drewnianą łyżką, a potem zagniatamy. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Pamiętajcie, by nie dodawać jej bezpośrednio do ciasta, ale posypywać sobie dłoń podczas wyrabiania. Po około 5 minutowym wyrabianiu ciasto powinno być miękkie, sprężyste i nieklejące się do dłoni.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pokrywką (ja mam specjalną miskę do ciast drożdżowych) i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości (w tych temperaturach wyrośnie szybciej).

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Mój piekarnik bardzo szybko się nagrzewa więc robię, to właściwie na ostatnią chwilę.

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, dzielimy go na około 12-14 części. Ja często nie robię równych części. 

Z każdego kawałka formuje w dłoniach gruby wałek (możecie podsypać  dłonie delikatnie mąką). Lekko go spłaszczamy i smarujemy z jednej strony serem smażonym z kminkiem. Składamy na pół i lekko skręcamy lub rolujemy na blacie obsypanym mąką. Tak by powstał nam a la gruby paluch.

Paluchy układamy w odstępach na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia (można od razu piec dwie blaszki). Z wierzchu każdy smarujemy wodą i wkładamy  do nagrzanego  piekarnika. Pieczemy do uzyskania ładnego koloru (paluchy należy obserwować, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 23 minuty).

Studzimy na kratce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz