Szynka pieczona w rękawie

Szynka pieczona w rękawie Aromatyczna, prosta w przygotowaniu pyszna domowa szynka. Idealna na kanapki lub na obiad. Sposób podania pozostawiam Wam 😉 Ja dziś zjadłam sporo na bagietce z ogórkiem, serem i pysznym domowym sosem. Coś cudownego 😉 Przygotowanie takiej szynki jest naprawdę proste. Wystarczy ją najpierw zamarynować (najlepiej dzień wcześniej, zostawiamy szynkę na noc w lodówce), a potem upiec w rękawie. W domu zawsze mam zapas rękawów do pieczenia Stella. Dzięki nim mięso pozostaje soczyste i aromatyczne. Polecam.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości (ja dziś piekłam mniejszy kawałek, ale podaję proporcję na 1 kg)
  • 3 pełne łyżeczki majeranku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Szynkę przekładamy do szklanego naczynia.

W małej miseczce mieszamy majeranek, starty na drobnych oczkach czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), sól, świeżo mielony pieprz (u mnie około 4 przekręcenia młynka, można dać ciut więcej), zmiażdżone w moździerzu ziele angielskie, pokruszone lub zmiażdżone w moździerzu liście laurowe i olej. Mieszanką nacieramy dokładnie naszą szynkę (w razie potrzeby można dodać ciut więcej oleju).

Tak przygotowaną szynkę zostawiamy w lodówce w celu schłodzenia. Najlepiej na całą noc.

Szynkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Zawiązujemy końce, a rękaw przebijamy w 5-6 miejscach (w rękawach Stella mamy od razu odpowiednie do tego tasiemki i dołączony patyczek).

Tak przygotowaną szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Takiej wielkości szynkę pieczemy około 1 godziny (patrz uwagi poniżej). 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw wzdłuż, żeby szynka lekko się przypiekła.

Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości porcji i piekarnika. Ja mój mały kawałek musiałam potrzymać kilka minut dłużej. Z zasady w rękawie pieczemy około 50 minut na każdy kilogram mięsa, a bez rękawa około godziny. Jeśli nie jesteśmy pewni czy nasze mięso jest upieczone lub zapomnieliśmy sprawdzić czas warto je nakłuć np. widelcem. Powinien bez problemu wejść w mięso.

Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiam do ostygnięcia.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz

*