Szynka pieczona w rękawie

Szynka pieczona w rękawie Aromatyczna, prosta w przygotowaniu pyszna domowa szynka. Idealna na kanapki lub na obiad. Sposób podania pozostawiam Wam 😉 Ja dziś zjadłam sporo na bagietce z ogórkiem, serem i pysznym domowym sosem. Coś cudownego 😉 Przygotowanie takiej szynki jest naprawdę proste. Wystarczy ją najpierw zamarynować (najlepiej dzień wcześniej, zostawiamy szynkę na noc w lodówce), a potem upiec w rękawie. W domu zawsze mam zapas rękawów do pieczenia Stella. Dzięki nim mięso pozostaje soczyste i aromatyczne. Polecam.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości (ja dziś piekłam mniejszy kawałek, ale podaję proporcję na 1 kg)
  • 3 pełne łyżeczki majeranku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Szynkę przekładamy do szklanego naczynia.

W małej miseczce mieszamy majeranek, starty na drobnych oczkach czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), sól, świeżo mielony pieprz (u mnie około 4 przekręcenia młynka, można dać ciut więcej), zmiażdżone w moździerzu ziele angielskie, pokruszone lub zmiażdżone w moździerzu liście laurowe i olej. Mieszanką nacieramy dokładnie naszą szynkę (w razie potrzeby można dodać ciut więcej oleju).

Tak przygotowaną szynkę zostawiamy w lodówce w celu schłodzenia. Najlepiej na całą noc.

Szynkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Zawiązujemy końce, a rękaw przebijamy w 5-6 miejscach (w rękawach Stella mamy od razu odpowiednie do tego tasiemki i dołączony patyczek).

Tak przygotowaną szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Takiej wielkości szynkę pieczemy około 1 godziny (patrz uwagi poniżej). 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw wzdłuż, żeby szynka lekko się przypiekła.

Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości porcji i piekarnika. Ja mój mały kawałek musiałam potrzymać kilka minut dłużej. Z zasady w rękawie pieczemy około 50 minut na każdy kilogram mięsa, a bez rękawa około godziny. Jeśli nie jesteśmy pewni czy nasze mięso jest upieczone lub zapomnieliśmy sprawdzić czas warto je nakłuć np. widelcem. Powinien bez problemu wejść w mięso.

Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiam do ostygnięcia.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

  1. Klaudia says:

    Witam. Mam głupie pytanie;) jak te liście laurowe zostaną upieczoną tp później nie będą one wyczuwalne przy jedzeniu? Bo są dość twarde, czy trzeba je później wydłubać? Dziękuję za odpowiedź,mam nadzieje ze szybką bo właśnie sie marynuje w lodówce;) 🙂

    • Magdalena says:

      Pani Klaudio, przepraszam za późną odpowiedź – weekend z rodziną 🙂
      Tak jak w przepisie – liście można też dokładnie zmiażdżyć w moździerzu. Często też do kupienia są od razu mielone liście. Ja robię i tak i tak, nie przeszkadzają nam kawałki liści 😉 Ale jeśli już, to zawsze te większe kawałki można ściągnąć 😉

Dodaj komentarz

*