Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem

Szybkie ciasto czekoladowe z ananasemDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto czekoladowe. Moje ciasto wzbogaciłam o kawałki ananasa, co nadało mu dodatkowej wilgoci i niepowtarzalnego charakteru. Spróbujcie. Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty.

Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem 2Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem – przepis brał udział w konkursie (lokowanie produktu)

Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  2. 250 g margaryny
  3. 1 1/2 szklanki cukru
  4. 4 plastry ananasa z puszki w zalewie
  5. 7 łyżek zalewy z ananasa
  6. 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków (!nie słodkiego)
  7. 1 czubata łyżka kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego*
  8. 3 jajka
  9. mała szczypta soli
  10. 3 krople aromatu pomarańczowego Delecta
  11. 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  12. do dekoracji - Delecta Decorada kuleczki zbożowe w różowej posypce
  13. * domowy lub kupny krem do smarowania kanapek
Przygotowanie
  1. Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy margarynę, dzieląc ją na mniejsze części, wsypujemy cukier, kakao i wlewamy 7 łyżek zalewy z ananasa. Całość stawiamy na małym ogniu, rozpuszczamy ciągle mieszając. Mniej więcej w połowie procesu rozpuszczania składników dodajemy czubatą łyżkę kremu czekoladowego, gotujemy ciągle mieszając aż do połączenia składników.
  2. Z tak powstałej, gęstej masy odlewamy 3/4 szklanki.
  3. Przygotowujemy resztę składników ciasta. W jednej misce ubijamy na sztywno białka z małą szczyptą soli.
  4. W drugiej misce miksujemy krótko żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat pomarańczowy i masę czekoladową z garnuszka. Miksujemy na wolnych obrotach.
  5. Plastry ananasa odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie tniemy w jak najmniejszą kosteczkę. Tak przygotowane dodajemy do miski, delikatnie mieszamy łyżką.
  6. Następnie dodajemy ubite białka, delikatnie i krótko mieszamy je z ciastem za pomocą drewnianej łyżki (!nie miksera).
  7. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki.
  8. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut. Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy na 5 minut przy uchylonych drzwiczkach - zapobiega, to nadmiernemu pękaniu ciasta.
  9. Wystudzone i wyciągnięte z keksówki ciasto polewamy odstawioną wcześniej masą czekoladową (3/4 szklanki).
  10. Gdy polewa zacznie zastygać (powinna być jeszcze delikatnie lepka, aby swobodnie "przyczepić" dekorację) ciasto dowolnie zdobimy przy użyciu zbożowych kuleczek w różowej posypce.
  11. Podajemy.
  12. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz


*