Szybkie ciasteczka z budyniem czekoladowym

szybkie-ciasteczka-z-budyniem-czekoladowym-1Dziś zapraszam Was na przepis na szybkie ciasteczka z budyniem czekoladowym. Są to tzw. słodkości „last minute”. Przygotowanie ich zajmuje parę minut. Idealnie sprawdzą się na przyjęcie nieoczekiwanych gości lub po prostu na zaspokojenie chęci na coś słodkiego. Pyszne, proste i do tego nadziane moim ukochanym budyniem czekoladowym. Oczywiście jeśli wolicie budyń o innym smaku możecie z powodzeniem przygotować z nim wasze szybkie ciasteczka. Spróbujcie, polecam.

Składniki: (na 4 większe ciastka)

  • 1 budyń o smaku czekoladowym na 500 ml
  • 13/4 szklanki mleka + mleko do posmarowania ciasta (około 2 łyżek)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płat ciasta francuskiego XXL
  • cukier puder do prószenia

Przygotowanie:

W garnku z grubszym dnem (u mnie specjalny do gotowania mleka) gotujemy 1 szklankę mleka z 2 łyżkami cukru. W 3/4 zimnego mleka rozprowadzamy dokładnie proszek (budyń). Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy budyń. Całość ponownie gotujemy ciągle mieszając. Budyń powinien być dość gęsty.

Ciasto francuskie (u mnie duże XXL) dzielimy na 4 pasy tej samej szerokości, a następnie każdy pas na pół. W czterech prostokątach robimy po 3 nacięcia (na środku). Pozostałe 4 prostokąty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy na środek gęsty budyń czekoladowy (u mnie 2 łyżki).

szybkie-ciasteczka-z-budyniem-czekoladowym-3

Brzegi prostokątów z budyniem smarujemy przy użyciu pędzelka mlekiem. Następnie ostrożnie nakładamy górne prostokąty (z nacięciami). Brzegi ciastek dociskamy palcem miejsce przy miejscu, aby się skleiły.

Wierzch ciastek smarujemy delikatnie mlekiem.

Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy do zarumienienia. U mnie około 25 minut (ale czas zależny jest od piekarnika).

Podajemy oprószone cukrem pudrem. Uwaga! Należy poczekać, aż ciasteczka przestygną, aby nie poparzyć się gorącym budyniem.

szybkie-ciasteczka-z-budyniem-czekoladowym-2

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz