Dzisiaj zapraszam Was na pucharek ryżowy z karmelizowanym jabłkiem. To szybki i pyszny pomysł na wyśmienity deser i nie tylko. Tak przygotowany ryż jest nie jako alternatywą dla tradycyjnego puddingu ryżowego, który gotuje się dość długo. Spróbujcie. Wystarczy kilka składników i już można się cieszyć pysznym, a do tego ładnie wyglądającym deserem ryżowym. I to karmelizowane jabłko… ja po prostu uwielbiam ten smak 😉 A Wy?
Składniki:
- 1/2 ugotowanego wcześniej woreczka ryżu (woreczek 100 g)*
- 2 mniejsze jabłka
- cynamon (wg uznania)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- cytryna
- około 10 łyżek mleka
* u mnie najczęściej ryż jaśminowy lub długoziarnisty
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i dowolnie kroimy, najlepiej w grubszą kostkę. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny.
Na patelni topimy 2 łyżki masła, następnie dodajemy 2 łyżki cukru i karmelizujemy go przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć).
Następnie dodajemy nasze jabłka, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem (ilość zależy od indywidualnych upodobań).
Jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być w cynamonowym karmelu). U mnie trwało, to około 4 minut, ale czas zależy od użytego jabłka.
Ryż (u mnie wcześniej ugotowany, z lodówki) przekładamy do małego garnuszka z grubszym dnem, dodajemy mleko i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie większość mleka, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwilę.
Do przygotowanego pucharka przekładamy mleczny ryż, a na wierzch układamy nasze karmelizowane jabłka. Osobiście dodaję również resztę karmelu z patelni, która spływa na ryż nadając mu dodatkowej słodyczy.
Podajemy od razu.
Smacznego
Chcę taki dziś na drugie śniadanie 🙂 Pozdrowionka 🙂