Szybka pistacjowa babka (bez miksera)

Szybka pistacjowa babka (bez miksera)Szybka pistacjowa babka (bez miksera) (2)

W moim domu uwielbia się pistacje. Wyjadamy je solo, ale też dodajemy do wielu wypieków i deserów. Dziś polecam Was szybką pistacjową babkę którą przygotujecie dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Wystarczy odpowiednio rozdrobnić pistacje, wymieszać składniki łyżką i… już można wkładać ciasto do piekarnika. Do babki polecam Wam użyć niesolonych surowych łuskanych pistacji z Pistacje.pl 

logo.png

Przypominam Wam też przepis na pistacjowe ciasto na jogurcie (klik) oraz wspaniałe lody pistacjowe (bez maszynki).

Szybka pistacjowa babka (bez miksera) (3)

Składniki:

Przygotowanie:

Pistacje przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy.

Margarynę rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozdrobnione pistacje, mieszamy. Po czym dodajemy cukier i znów mieszamy.

Kolejno wbijamy 3 całe jajka, lekko mieszamy i wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (w przypadku takich ciast zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka, czas jest jedynie orientacyjny i zależy od piekarnika)

Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly

10 comments

Dodaj komentarz


*