W moim domu uwielbia się pistacje. Wyjadamy je solo, ale też dodajemy do wielu wypieków i deserów. Dziś polecam Was szybką pistacjową babkę którą przygotujecie dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Wystarczy odpowiednio rozdrobnić pistacje, wymieszać składniki łyżką i… już można wkładać ciasto do piekarnika. Do babki polecam Wam użyć niesolonych surowych łuskanych pistacji z Pistacje.pl
Przypominam Wam też przepis na pistacjowe ciasto na jogurcie (klik) oraz wspaniałe lody pistacjowe (bez maszynki).
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl
- niespełna 1 szklanka cukru (tak 4/5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g margaryny
- 3 jajka
Przygotowanie:
Pistacje przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy.
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozdrobnione pistacje, mieszamy. Po czym dodajemy cukier i znów mieszamy.
Kolejno wbijamy 3 całe jajka, lekko mieszamy i wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (w przypadku takich ciast zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka, czas jest jedynie orientacyjny i zależy od piekarnika)
Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Bardzo lubię pistacje, w takim cieście ich jeszcze nie jadłam:)
Polecam 😀 Wyraźnie czuć smak pistacji 🙂
Wygląda wspaniale 🙂 Pychota 🙂
Dziękuję i polecam 😀
Oj zjadłabym kawałek z chęcią 🙂
Zapraszam 😀
Takie proste a takie smaczne!
Dziękuję 😀
Przeapetycznie się prezentuje! Taka wyrośnięta i puchata. Świetny pomysł na dodatek pistacji – smak musi być tu boski 🙂
Dziękuję i polecam 😀