Uwielbiam babki. To takie ciasto dobre na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na szybką jabłkową babkę jogurtową. Taką babkę możecie zabrać ze sobą w gości, podać na przyjęciu, w święta itd. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty, a dodatek jabłek bardzo wzbogaca smak.
Dzięki uprzejmości PapilArt babkę upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie.
Szybka jabłkowa babka jogurtowa
Szybka jabłkowa babka jogurtowa
2016-05-10 23:27:43
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na małą keksówkę 170x80x58 od PapilArt)
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 duże soczyste jabłko
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem
- * Uwaga! Jogurt i jajka muszą mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie
- Do miski wbijamy 3 jajka, wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy całość mikserem (puszysta masa).
- Miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach).
- Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką.
- Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta).
- Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jabłkową babkę jogurtową pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Podajemy samą lub oprószoną z wierzchu cukrem pudrem.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/