Surówka z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem

surowka-z-bialej-kapusty-z-jablkiem-marchewka-i-majonezemDziś zapraszam Was na prosty przepis na pyszną surówkę obiadową z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem. Prostota i smak. Idealnie nadaje się do obiadu. Polecam Wam także inne przepisy na surówki. Znajdziecie je tu (klik).

Składniki:

  • około 1/2 mniejszej główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 3-4 łyżki majonezu (w zależności od ilości kapusty)
  • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę dowolnie kroimy (szatkujemy), przekładamy do miski. Solimy z wierzchu, mieszamy ręką ugniatając kapustę. Następnie odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie do kapusty ścieramy na grubych oczkach tarki obraną marchewkę. Następnie ścieramy obrane jabłko. Kolejno dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i łyżkę octu, mieszamy wstępnie. Następnie dodajemy majonez (najpierw mniejszą ilość). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem lub dodajemy więcej majonezu.

Surówkę wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, aby smaki się „przegryzły”.

Podajemy do obiadu.

Smacznego

 

Print Friendly

6 comments

Dodaj komentarz


*