Smażone kotleciki w paprykowej marynacie

Smażone kotleciki w paprykowej marynacieUwielbiamy kotlety z piersi kurczaka. Po ostatniej przebytej chorobie stawiam na szybkie, ale naprawdę pyszne obiady. Dziś polecam Wam smażone kotleciki w paprykowej marynacie. Prosta marynata zmienia smak kotletów i urozmaica tradycyjny obiad. Ja swoje kotleciki podałam w towarzystwie pomidorków, kiszonych ogóreczków i … frytek 😉 A jakie są Wasze ulubione dodatki do kotletów?

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (duża)
  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (u mnie Skworcu)
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu (u mnie Skworcu)
  • 3/4 łyżeczki soli cebulowej (u mnie Skworcu)
  • 2 pełne łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • panier do mięs Skworcu*
  • olej do smażenia

*można użyć oczywiście dowolnej panierki, ale ja polecam tą – pyszna i… szybko można zrobić dobre kotlety

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kotlety, lekko je rozbijamy i wkładamy do miski.

W małej miseczce mieszamy przyprawy – 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu i 3/4 łyżeczki soli cebulowej. Do przypraw dolewamy oleju, mieszamy. Tak przygotowaną marynatę wlewamy do miski z mięsem i całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła całe mięso. Miskę z mięsem wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

Smażone kotleciki w paprykowej marynacie (2)Smażone kotleciki w paprykowej marynacie (3)

Do talerza wsypujemy panier do mięs, maczamy w nim dokładnie z obu stron każdy kotlecik.

Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto (na mniejszym ogniu).

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smażone kotleciki w paprykowej marynacie (1)

Smacznego

Print Friendly

8 comments

Dodaj komentarz


*