Uwielbiamy kotlety z piersi kurczaka. Po ostatniej przebytej chorobie stawiam na szybkie, ale naprawdę pyszne obiady. Dziś polecam Wam smażone kotleciki w paprykowej marynacie. Prosta marynata zmienia smak kotletów i urozmaica tradycyjny obiad. Ja swoje kotleciki podałam w towarzystwie pomidorków, kiszonych ogóreczków i … frytek 😉 A jakie są Wasze ulubione dodatki do kotletów?
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (duża)
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (u mnie Skworcu)
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu (u mnie Skworcu)
- 3/4 łyżeczki soli cebulowej (u mnie Skworcu)
- 2 pełne łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- panier do mięs Skworcu*
- olej do smażenia
*można użyć oczywiście dowolnej panierki, ale ja polecam tą – pyszna i… szybko można zrobić dobre kotlety
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kotlety, lekko je rozbijamy i wkładamy do miski.
W małej miseczce mieszamy przyprawy – 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu i 3/4 łyżeczki soli cebulowej. Do przypraw dolewamy oleju, mieszamy. Tak przygotowaną marynatę wlewamy do miski z mięsem i całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła całe mięso. Miskę z mięsem wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Do talerza wsypujemy panier do mięs, maczamy w nim dokładnie z obu stron każdy kotlecik.
Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto (na mniejszym ogniu).
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
Pyszności 🙂 fajna odmiana od takich zwykłych 🙂
Oj tak 🙂 Warto urozmaicać obiady 😉
Kotleciki w marynacie są pyszne pod każdą postacią Paprykowa odsłona bardzo do mnie przemawia 🙂
Pozdrawiam!
Cieszę się i zachęcam do spróbowania 🙂
Bardzo smaczna propozycja 🙂
Dziękuję 🙂
Apetycznie wyglada!
Dziękuję 🙂