Uwielbiam desery z chia. Są pyszne, proste w przygotowaniu i takie lekkie. Dziś zapraszam Was na zdrowy deser borówkowy z chia i jabłuszkiem. Jak przystało na deser jest prosto i szybko. Ale co również ważne w tym wypadku jest też lekko i zdrowo. Sok z borówki amerykańskiej, który wykorzystałam w przepisie posiada witaminy A, B, C i E, a także cynk, potas, magnez i żelazo. Deser jest dosłodzony pysznym syropem ryżowym , który jest doskonałym zamiennikiem cukru. Spróbujcie.
Składniki: (na 1 porcję)
- 180 g jogurtu naturalnego (zimnego)
- 1 łyżka syropu ryżowego BIO + do polania deseru (syrop nabyłam w eSłoneczko)
- 2 łyżki soku z borówki amerykańskiej
- 2 łyżki nasion chia
- około 3 łyżek suszonej kostki jabłkowej
- listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy cały jogurt naturalny (ważne, aby nie był zbyt rzadki), dodajemy sok z borówki, mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy syrop ryżowy, znów mieszamy. Na koniec dodajemy nasiona chia, mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Na dno małego pucharka wykładamy suszoną kostkę jabłkową (zostawiając około 1/2 łyżki na wierzch), następnie dajemy nasze borówkowe chia. Na wierzch deseru układamy suszone jabłuszka (kostka), polewamy syropem ryżowym i zdobimy świeżą miętą. Podajemy.
Mniam, takie deserki to ja uwielbiam :)) Pozdrawiam Magda
Również pozdrawiam 🙂
Smakowity deser:)
Dziękuję 🙂
Super pomysł na zdrowy deser. Uwielbiam takie propozycje.
Dziękuję 🙂