Serowe ciasteczka (smażone) – idealne do kawy

Serowe ciasteczka (smażone) – idealne do kawy. Dziś coś dla wielbicieli smażonych słodkości. Pyszne serowe ciasteczka, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. U mnie takie serowe romby pojawiają się dość często, zwłaszcza na spotkaniach z przyjaciółmi. Aromatyczna kawa, serowe ciasteczka i nic więcej już nie trzeba. Kto chętny?

A jeśli chodzi o kawę… To dziś chciałabym polecić Wam pyszne kawy z Palarni kawy Lafaye. Jest to rodzinna palarnia mieszcząca się w Bydgoszczy. Ten aromat i smak… Obok takiej kawy ciężko przejść obojętnie. Kawa wypalana jest tzw. mistrzowską metodą, czyli w temperaturach oscylujących w granicy 200 stopni Celsjusza, w czasie 12-15 minut, oczywiście w piecu bębnowym i z chłodzeniem powietrzem. Oferta jest naprawdę bogata. Tu każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Ja osobiście polecam kawę bydgoską. Ma ona bogaty smak i jest niezwykle aromatyczna, dzięki połączeniu  dobrze dobranych ziaren arabiki. Łączy się tu delikatna kwasowość ziaren z Rwandy z posmakiem gorzkiego kakao, który charakteryzuje kawę uprawianą w Gwatemali. Dzięki takiemu połączeniu, smak kawy bydgoskiej jest idealnie zbalansowany. Dla mnie to cudowny początek dnia. Kawa ta zyskała również uznanie moich znajomych i rodziny. Podobnie jak inne kawy, które nabyłam w Palarni kawy Lafaye. Polecam Wam to miejsce.

 

Kawy z Palarni Kawy Lafaye – aromat, smak, jakość. Kawy warte polecenia!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego* lub gęstej śmietany 12%
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder

* lub gęstej śmietany 12%

Przygotowanie:

Mąkę wraz z sodą wsypujemy do miski, mieszamy.  Dodajemy oba rodzaje cukru, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, jogurt naturalny i przeciśnięty przez praskę (lub zmielony) biały ser (można też ser po prostu rozkruszyć w palcach, wszystko zależy od sera).

Zagniatamy ręką ciasto. Bierzemy kawałek i rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką na grubość około 1,5 cm. Wierzy ciasta warto oprószyć mąką, aby ciasto nie przyklejało się do wałka. Ostrym nożem kroimy paski 2,5-3 cm i te kroimy na skos tworząc romby.

Nasz romby partiami smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Rada: Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco nagrzany wystarczy umieścić kawałek ciasta w głębokiej patelni/garnku z olejem. Jeśli od razu zaczyna skwierczeć, olej jest gotowy do smażenia

Po wyjęciu każdą partię odsączamy na ręczniku papierowym i oprószamy (solidnie) cukrem pudrem.

Nasze smażone serowe ciasteczka podajemy z filiżanką dobrej kawy 😉

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*